Acasă55Bihor: PSD reclamă scumpirea gigacaloriei în Oradea de către administraţia liberală

Bihor: PSD reclamă scumpirea gigacaloriei în Oradea de către administraţia liberală

Purtătorul de cuvânt al filialei PSD Bihor, consilierul local Adrian Madar, a acuzat, joi, Primăria Oradea că prin majorarea tarifului local al gigacaloriei şi-a încălcat obligaţiile asumate faţă de finanţatorul european la semnarea diferitelor proiecte de reabilitare a sistemului de termoficare.

‘Primăria s-a angajat faţă de orădeni în momentul când a contractat finanţările şi proiectele pentru reabilitarea sistemului termic din oraş la o anume sustenabilitate, la un anume raport între veniturile oamenilor şi ceea ce plătesc ei pe căldură. Ori acest raport este depăşit. Primăria trebuia să se încadreze în 8,5% din câştigurile oamenilor, cheltuiala maximă cu energia termică. Dacă facem un calcul, o să vedem că în ultimii patru ani nu s-a respectat niciodată acest procent, prin urmare trebuie să găsească soluţii pentru a oferi orădenilor o variantă sustenabilă de tarif’, a declarat, în conferinţă de presă, Adrian Madar, consilier local în CL Oradea.

Potrivit acestuia, în decembrie 2020, procentul a fost de 9,4%, iar în 2021, când la presiunea lui fostului premier Florin Cîţu s-a făcut liberalizarea pieţei de energie, procentul a crescut la 11,8%. În 2022, după intervenţia PSD, a coborât la 10,4%, iar în decembrie, anul acesta, este de 10,2%.

Împreună cu colegul său consilier local Liviu Sabău-Popa, Adrian Madar a acuzat municipalitatea că a scumpit pe 29 noiembrie încălzirea, retroactiv, începând din 1 noiembrie. Preţul încălzirii a crescut cu 6,5%, orădenii ajungând să plătească 397 lei pe gigacalorie.

‘Din punctul nostru de vedere nu este relevant un top în care să fim primii la producţie şi ultimii la subvenţie; relevant şi cred eu, criteriul definitoriu după care trebuie să apreciem performanţa administraţiei în oferirea acestui serviciu public este sustenabilitatea acestor tarife. Deci noi ne dorim să dispară subvenţiile, dacă se poate, dar ideea nu este dacă sunt mici sau mari subvenţiile, ci ceea ce plătesc oamenii să fie sustenabil. Acesta este criteriul prin care apreciem performanţa primăriei’, a argumentat Adrian Madar.

Reprezentantul PSD Bihor a menţionat că dacă social-democraţii nu vor fi ascultaţi de către administraţia liberală a Oradei, aşa cum se întâmplă în general, Consiliul Local având majoritate PNL, vor analiza şi oportunitatea de a ataca în instanţă decizia de scumpire a gigacaloriei. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks