Un număr de 83 de copii aflaţi în situaţii vulnerabile din Sectorul 1 beneficiază de servicii sociale de calitate asigurate de Asociaţia SOS Satele Copiilor, în cadrul unui protocol încheiat cu Consiliul Local Sector 1, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Potrivit unei informări pe site-ului Primăriei Sectorului 1, minorii şi familiile acestora beneficiază de servicii educaţionale, psiho-sociale şi educaţionale, de mediere şi consiliere vocaţională pentru integrarea pe piaţa muncii, precum şi de sprijin pentru accesarea serviciilor medicale şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit.
Pentru susţinerea acestor servicii, Consiliul Local Sector 1 asigură prin DGASPC co-finanţarea în valoare de 50 de lei/lună/beneficiar pentru o perioadă de 12 luni şi managementul de caz pentru fiecare familie în parte.
În cadrul programului, copiii sunt înscrişi la şcoală/grădiniţă, asistaţi în efectuarea temelor, primesc consiliere, rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte, beneficiază de activităţi în timpul liber – excursii, tabere sau vizite la muzee – educaţie non-formală: ateliere de mişcare şi dans, pictură, muzică, activităţi pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă, alimentaţie sănătoasă, educaţie financiară, educaţie pentru sănătate, consiliere vocaţională şi consiliere psihologică.
De asemenea, le este facilitat accesul la servicii de sănătate, iar familiile sunt sprijinite prin achiziţionarea de tratamente medicale pentru copii sau a ochelarilor de vedere şi sunt sprijinite pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuire. În funcţie de nevoi, li se oferă produse de igienă şi/sau materiale pentru renovare, reparare, extinderea spaţiilor de locuit aglomerate sau pentru personalizarea spaţiilor de locuit pentru copii.
Beneficiarii serviciilor sunt copiii în situaţie de risc de a pierde îngrijirea părintească şi care provin, cel mai adesea, din familii cu situaţie materială precară, familii numeroase, familii afectate de violenţa domestică, familii monoparentale, grupuri minoritare etnice sau de altă natură, familii în care unul/ambii părinţi lucrează în străinătate, iar copiii sunt îngrijiţi de bunici sau alţi membri ai familiei extinse sau din familii în care copiii sau părinţii au dizabilităţi ori o boală gravă.