Acasă93A opta ediţie a evenimentului 'Race for the Cure' va fi organizată...

A opta ediţie a evenimentului ‘Race for the Cure’ va fi organizată în 5 iunie, pe Stadionul ‘Iolanda Balaş Soter’

Fundaţia Renaşterea organizează duminică, 5 iunie, ediţia a opta a ‘Race for the Cure’ – cel mai mare şi cel mai de succes eveniment de informare şi de strângere de fonduri pentru sănătatea femeii – pe Stadionul ‘Iolanda Balaş Soter’, începând cu ora 8.00.

‘În România anului 2022, mult prea multe femei mor din cauza cancerelor de sân, de col uterin, ovarian, colorectal sau pulmonar. În acest an, evenimentul ‘Race for the Cure’ are loc chiar de Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer, ceea ce e foarte important, pentru că această cursă reprezintă deopotrivă o sărbătoare a învingătoarelor în lupta cu cancerul şi o amplă acţiune de promovare a prevenţiei’, a declarat, joi, ambasadorul Fundaţiei Renaşterea, Andreea Esca, la conferinţa de presă premergătoare evenimentului, care a avut loc la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR).

Ea a atras atenţia că rata de supravieţuire pentru cancerul de sân în ţara noastră este de 64%, în timp ce în Belgia este de 86%, iar principalul motiv al acestei diferenţe este depistarea târzie a bolii. Totodată, a spus că ‘aceste statistici nedrepte pentru populaţia feminină din România pot fi remediate’ prin implementarea unui program naţional de screening pentru cancerul de sân, prin eficientizarea screeningului şi a vaccinării HPV pentru cancerul de col uterin, prin informare avizată a femeilor asupra beneficiilor prevenţiei şi a depistării precoce a afecţiunilor.

Ambasadorul Fundaţiei Renaşterea a precizat că banii strânşi din înscrierile la cursă şi cei din donaţii vor fi folosiţi pentru continuarea programului Unităţii Mobile, de deplasare în zone izolate ale ţării, unde acordă consultaţii şi analize gratuite femeilor defavorizate.

Ana Maria Popescu (Brânză), consilier al preşedintelui COSR, a declarat că s-a alăturat cauzei susţinute de Fundaţia Renaşterea pentru că a înţeles de la o vârstă fragedă ce înseamnă prevenţia, întrucât în familia ei controalele medicale erau ‘literă de lege’, dar şi faptul că pe parcursul carierei sportive a trecut prin multe controale medicale, iar în prezent este un ‘pacient model’. Ea a transmis şi un mesaj din partea preşedintelui COSR, Mihai Covaliu, prin care acesta şi-a exprimat susţinerea faţă de evenimentul Fundaţiei Renaşterea, ‘unul dintre cele mai emoţionante crosuri din câte există’, şi a subliniat că ‘sănătatea reprezintă cea mai strălucitoare medalie pentru fiecare dintre noi’.

‘Abia aştept să ne vedem la start, eu voi fi acolo şi în calitate de ambasador al Fundaţiei Superbet. (…) Ne dorim să fim cât mai mulţi alergători, dar şi oameni care au înţeles că acest mesaj este important. Eu voi veni împreună cu mama mea şi cu căţelul. (…) Iar doamnelor învingătoare în lupta cu cancerul le spun că ele sunt cele mai preţioase medalii, pentru că ne dau inspiraţie şi motivaţie’, a spus Ana Maria Popescu (Brânză).

Preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, s-a referit la faptul că ‘noi, românii, nu avem încă o cultură a prevenţiei şi a controalelor medicale efectuate cu regularitate în scop preventiv’.

‘Peste o jumătate dintre pacientele cu cancer din România – 58% – sunt diagnosticate abia în stadiile III şi IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% dintre cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii – 0, I şi II. (…) Anual, sunt diagnosticate cu cancer mamar 9.630 de femei la nivel naţional, iar numărul deceselor se ridică la 3.200’, a precizat Mihaela Geoană.

Ea a amintit că prin intermediul Fundaţiei Renaşterea peste 100.000 de femei din Bucureşti au beneficiat de investigaţii medicale şi 24.870 de femei din mediul rural au primit servicii medicale gratuite prin Unitatea Mobilă. Mihaela Geoană s-a referit şi la necesitatea şi utilitatea programelor de screening regionale şi a programului naţional de combatere a cancerului, subliniind importanţa accesului la diagnostic, îmbunătăţirea accesului la tratament şi a calităţii vieţii pentru pacientele oncologice.

Ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, prezent la conferinţa de presă, a spus că este foarte importantă educaţia pentru prevenţie şi că aceasta reprezintă o prioritate, atât a programelor de screening, cât şi a programului naţional de combatere a cancerului, adăugând că ele se bazează pe informarea populaţiei privind controlul medical, pe accesul la investigaţii şi pe resursele necesare pentru diagnostic şi tratament.

‘În primul rând, trebuie să existe informarea populaţiei că are acces la aceste programe, în ce constau ele şi de ce e bine să se prezinte pentru un pachet de servicii medicale preventive. Cred că un rol esenţial îl au medicii de familie, ca să-şi informeze pacienţii despre aceste posibilităţi. În al doilea rând, programul în sine înseamnă acces la investigaţii, la un eventual diagnostic precoce. Screening înseamnă depistarea într-o comunitate mare a existenţei unei anumite boli şi cancerul este o astfel de boală. Anual, aproape 5.000 de femei mor din cauza acestor două forme de cancer – mamar şi de col uterin – ceea ce este extrem de mult şi, în bună măsură, este evitabil. În al treilea rând, este vorba despre resursele necesare ca să poţi să determini diagnosticul, să poţi să tratezi la timp pacientele care se dovedesc a avea această boală. Există un program naţional de screening pentru cancerul de col uterin, din 2012, însă el a fost total neperformant. (…) Nu doar din lipsa resurselor pentru acest program, ci şi din cauza lipsei de informare şi a faptului că femeile din România nu consideră necesar să se prezinte la astfel de programe. (…) Eu tot pledez pentru educaţia pentru sănătate, pentru că toată viaţa noastră este condiţionată de un comportament pe care trebuie să-l învăţăm în şcoală, în ceea ce priveşte prevenţia, prezentarea periodică la medic’, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Referindu-se la cancerul de col uterin, ministrul Rafila a spus că pledează pentru vaccinarea împotriva HPV şi pentru accesul la acest vaccin. În privinţa cancerului de sân, ministrul a apreciat activitatea Fundaţiei Renaşterea, dar a admis că o organizaţie neguvernamentală nu poate substitui instituţiilor statului. În opinia sa, profesioniştii din domeniul sănătăţii trebuie convinşi să se implice direct în gestionarea acestei probleme, astfel încât această strategie naţională de combatere a cancerului să poată fi urmată şi de rezultate care să poată răspunde nevoii de reducere a morbidităţii şi mortalităţii.

Senatorul Nicoleta Pauliuc, membru al Grupului de luptă împotriva cancerului din Parlamentul României şi autoarea unei iniţiative legislative în urma căreia anul acesta, în 5 iunie, este marcată pentru prima dată în ţară Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer, a mărturisit că în urmă cu cinci ani a fost diagnosticată cu cancer de pancreas, iar din acel moment şi-a făcut sieşi promisunea că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a ajuta pacienţii oncologici.

‘Atunci când Parlamentul a votat iniţiativa mea legislativă referitoare la instituirea Zilei naţionale a supravieţuitorilor de cancer, mărturisesc că am avut un sentiment amestecat. Pe de o parte, îmi doream ca această sărbătoare a vieţii să ofere speranţă atât bolnavilor oncologici, cât şi celor care s-au vindecat deja, pe de altă parte îmi doream ca demersul meu să nu fie izolat, să existe cât mai multe voci în societate care să susţină cauza noastră comună. Şi aici a intervenit Fundaţia Renaşterea, care ne-a făcut bucuria, celor care astăzi suntem învingători, de a organiza acest cros chiar de Ziua naţională a supravieţuitorilor de cancer’, a declarat senatorul Nicoleta Pauliuc.

Ea a adăugat că va promova în continuare legislaţia care este în favoarea bolnavilor de cancer şi că va participa la ‘Race for the Cure’.

Prezent la conferinţa de presă, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Sorin Ion a spus că strategiile ministerului în privinţa educaţiei pentru sănătate reprezintă un subiect important şi că în 2023 va intra în programa şcolară, ca disciplină de studiu, Educaţia pentru viaţă. El a adăugat că în 5 iunie va participa la ‘Race for the Cure’.

Ambasadorul Fundaţiei Renaşterea, Andreea Esca, a prezentat şi cazul unei paciente oncologice din Ucraina – Katerina – care după ce s-a refugiat în România în urma declanşării războiului din ţara sa a fost susţinută de fundaţie şi a fost operată cu succes de medicul Bogdan Tănase, managerul Institutului Oncologic Bucureşti.

Ea a precizat că traseul cursei ‘Race for the Cure’ din 5 iunie – de alergare/plimbare 5 km – este următorul: Start – Stadionul ‘Iolanda Balaş Soter’ – o tură de stadion, apoi ieşire pe Aleea Primo Nebiolo – Bd. Regele Mihai I, până la Arcul de Triumf – întoarcere la Arcul de Triumf, spre Piaţa Presei Libere – Piaţa Presei Libere – Bd. Regele Mihai I cu întoarcere pe Aleea Primo Nebiolo şi apoi se intră în Stadionul ‘Iolanda Balaş Soter’.

Înscrierile la ‘Race for the Cure’ se pot face fie online, pe site-urile fundatiarenasterea.ro, raceforthecure.eu/ro, fie la sediul Fundaţiei Renaşterea din str. Virgil Pleşoianu nr. 87, sector 1, Bucureşti (de unde se pot ridica şi tricourile de concurs), fie chiar în dimineaţa zilei de 5 iunie, direct de la Stadionul ‘Iolanda Balaş Soter’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks