Acţiune în justiţie la Tribunalul UE împotriva certificatului sanitar european

0
494

Un grup de reclamanţi identificaţi ca ‘Abenante şi alţii’ au iniţiat o acţiune la Tribunalul Uniunii Europene pentru a obţine anularea reglementării prin care este instaurat ‘permisul’ sanitar european, relatează joi AFP, citând site-ul instanţei şi un document al Consiliului Uniunii Europene.

Plângerea a fost depusă la 30 august, ‘pârâţii’ fiind Consiliul şi Parlamentul European, care au aprobat reglementarea prin care a fost lansat ‘Certificatul digital Covid al UE’, intrat în vigoare la 1 iulie a.c.

Aceste certificate, create pentru a facilita deplasările în UE în pofida pandemiei, atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva Covid-19, că a făcut un test care a avut rezultat negativ sau că s-a imunizat ca urmare a infectării şi ar trebui să permită evitarea carantinei în ţările de destinaţie.

Un document al Consiliului adresat ambasadorilor celor 27 reuniţi miercuri menţionează această acţiune în justiţie; potrivit site-ului de informaţii Contexte, care a publicat conţinutul documentului cu acces limitat, reclamanţii consideră că solicitarea unui test sau a vaccinării pentru eliberarea unui certificat de Covid al UE înseamnă a impune ‘tratamente medicale invazive’ şi încalcă de asemenea Carta drepturilor fundamentale.

Reclamanţii cer anularea în totalitate a acestei reglementări sau cel puţin a părţii privind testarea şi vaccinarea şi solicită suspendarea imediată a dispoziţiilor contestate în aşteptarea deciziei de fond.

Sursa: AGERPRESS