Acasă652Alba: SJU necesită o nouă secţie de oncologie; judeţul are cele mai...

Alba: SJU necesită o nouă secţie de oncologie; judeţul are cele mai multe îmbolnăviri în regiune

Actuala Secţie de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, dată în folosinţă în urmă un deceniu, ‘nu mai face faţă’ în condiţiile unui număr ‘îngrijorător de mare’ de persoane diagnosticate cu cancer în Alba, judeţ care în ultimii cinci ani a înregistrat cea mai ridicată rată de îmbolnăviri din Regiunea Centru.

Potrivit unui memoriu depus de către cel mai mare spital din Alba la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, în cadrul demersurilor de solicitare de emitere a a acordului de mediu pentru proiectul ‘Construire şi dotare secţie oncologie, compartiment radioterapie şi compartiment cardiologie intervenţională Spitalul Judeţean Alba Iulia’, spaţiile existente şi dotarea actuală a Secţiei de Oncologie, cu 31 de paturi de spitalizare continuă, ‘nu mai fac faţă’ în contextul în care se constată un număr ‘îngrijorător de mare’ de persoane diagnosticate cu cancer.

În memoriu se susţine că ‘judeţul Alba a înregistrat în ultimii cinci ani cea mai ridicată rată de îmbolnăviri de cancer din judeţele din regiunea Centru’. De asemenea, se mai arată că ‘municipiul Alba Iulia şi oraşele Teiuş şi Cugir au cea mai mare incidenţă de persoane bolnave de cancer la mia de locuitori’.

Statistica provine, potrivit sursei citate, de la Direcţia de Sănătate Publică Alba, pe baza informaţiilor furnizate de Secţia de Oncologie a SJU Alba Iulia.

Ca atare, este necesară realizarea unei noi secţii de oncologie şi dotarea cu aparatură performantă, cu un compartiment de radioterapie. Totodată, se are în vedere înfiinţarea unei unităţi de cardiologie intervenţională şi dotarea spitalului cu un heliport care să permită transferul şi intervenţia rapidă în cazurile critice.

‘Va fi o clădire în care vor fi amenajate spaţiile, funcţiunile şi fluxurile pentru spitalizare continuă, de zi şi ambulatoriu pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice, cardiologie intervenţională şi heliport’, se precizează în memoriu.

Obiectivele specifice sunt: Spitalizare continuă cu o capacitate de 90 de paturi, alcătuită din Secţie de oncologie medicală, cu o capacitate de 30 de paturi, Compartiment radioterapie, cu o capacitate de 25 de paturi, Compartiment îngrijiri paliative cu o capacitate de 25 de paturi, Compartiment de hematologie, cu o capacitate de 10 paturi, Spitalizare de zi – chimioterapie, cu o capacitate de 9 paturi şi 22 de scaune, Ambulator cu 4 cabinete de consultaţii şi 4 săli de tratament, registratură şi spaţii aferente, Compartiment de cardiologie intervenţională dotată cu angiograf, Compartiment radioterapie dotat cu două acceleratoare liniare pentru tratament şi un simulator, adăpost de protecţie civilă, heliport, spaţii tehnice şi asigurarea dotărilor tehnico-edilitare.

Investiţia s-ar ridica la o valoare totală de 167.721.515 lei, din care C+M 91.054.742 de lei. Perioada de implementare propusă este de 36 de luni.

Noua construcţie, care va fi amplasată în curtea interioară a spitalului, ar urma să aibă un regim de înălţime S+P+4E +E5parţial+heliport şi tunel de legătură cu celelalte corpuri de clădiri ale spitalului.

În toamna lui 2012, după o investiţie de peste 3,5 milioane de lei, cu lucrări care au durat aproape doi ani, a fost dată în folosinţă singura secţie de Oncologie din judeţul Alba, cea din cadrul SJU Alba Iulia. A fost primul mare obiectiv realizat după preluarea administrării spitalului de către Consiliul Judeţean Alba. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks