Acasă93Alba: Zona 'Frumoasa', predată în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate

Alba: Zona ‘Frumoasa’, predată în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate

Administrarea ariei naturale protejate ‘Frumoasa’, care cuprinde peste 137.000 de hectare de pe raza a patru judeţe, cu numeroase rezervaţii naturale şi monumente ale naturii cum ar fi Iezerul Şurianul, Luncile Prigoanei şi Masa Jidovului, a fost predată Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate de către Consiliul Judeţean (CJ) Alba, după derularea unor proceduri care au durat doi ani.

Hotărârea privind predarea ariei naturale a fost adoptată în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Alba.

În baza unui contract semnat în martie 2010 cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, CJ Alba a administrat aria naturală ‘Frumoasa’ timp de un deceniu. În urmă cu doi ani, CJ Alba a înştiinţat Agenţia Naţională pentru Arii Protejate despre încetarea de drept, prin ajungerea la termen, a Contractului de administrare din martie 2010. La rândul său, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate a comunicat, o lună mai târziu, reglementările aplicabile predării/preluării ariilor naturale protejate preluate în administrare.

În mai 2020, CJ Alba a suspendat activitatea de predare/preluare în condiţiile izbucnirii pandemiei. Un an mai târziu, în mai 2021, a fost reluată această activitate de predare/preluare. După finalizarea procedurii de transfer a bunurilor şi documentelor, în ianuarie 2022 a fost încheiat un proces-verbal al Comisiei de inventariere a bunurilor şi documentelor Administraţiei Siturilor Natura 2000 ROSCI0085 ‘Frumoasa’ şi ROSPA0043 ‘Frumoasa’.

Următorul pas a fost aprobarea de către consilierii judeţeni din Alba a predării administrării Sitului de importanţă comunitară ROSCI0085 ‘Frumoasa’, ROSPA0043 ‘Frumoasa’, împreună cu Rezervaţiile naturale Iezerul Şurianul, Luncile Prigoanei, Şuvara Saşilor, Iezerele Cindrelului, Parcul Natural Cindrel, Jnepenişul Stricatul, Sterpu – Dealul Negru, Rezervaţia Cristeşti şi monumente ale naturii Stânca Grunzii, La Grumaji, Masa Jidovului către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate.

A fost predat, totodată, şi Centrul de vizitare Poarta Raiului, realizat cu fonduri europene.

Aria este compusă din 11 tipuri de habitate de interes comunitar şi 25 de specii de interes comunitar, dintre care patru specii de mamifere (urs, lup, râs şi vidra), două specii de amfibieni, trei specii de peşti, 11 specii de nevertebrate şi cinci specii de plante (trei de muşchi şi două de plante superioare).

‘Frumoasa’ este şi arie de protecţie specială avifaunistică, pe o suprafaţă totală de aproape 132.000 de hectare de pe teritorii administrative ale unor localităţi ca Brezoi, Malaia, Câinenii Mari şi Voineasa (judeţul Vâlcea), Boiţa, Cisnădie, Cristian, Gura Râului, Jina, Orlat, Poplaca, Râu Sadului, Răşinari, Sadu, Sălişte, Tălmaciu şi Tilişca (judeţul Sibiu), Cugir, Pianu de Sus şi Şugag (judeţul Alba), Beriu, Petrila şi Orăştioara de Sus (judeţul Hunedoara). Aria este compusă din 11 specii de păsări de interes comunitar (iernuca, cocoşul de munte, trei specii de ciocănitori, trei specii de răpitoare de noapte, caprimurgul şi două specii de paseriforme).

Situl este compus din trei masive montane (Cindrel, Lotru şi Şureanu), care sunt despărţite de râurile Sadu, Frumoasa şi Sebeş. AGERPRES / (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks