Alegerile legislative în Grecia pe 21 mai

0
46

Alegerile legislative din Grecia vor avea loc la 21 mai, a anunţat marţi prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, la exact o lună de la catastrofa feroviară ce s-a soldat cu 57 de morţi, informează AFP, notează Agerpres.

„Ţara şi cetăţenii au nevoie de orizonturi clare (…), alegerile vor avea loc la 21 mai”, a declarat Mitsotakis în timpul unui consiliu al miniştrilor, după ce până acum el s-a limitat să anunţe că aceste alegeri vor avea loc în luna mai.

Liderul partidului de dreapta Noua Democraţie (ND), la putere din 2019, se confruntă cu un val de furie în întreaga ţară după coliziunea frontală dintre două trenuri, în seara zilei de 28 februarie şi care a scos la iveală grave disfuncţionalităţi la căile ferate elene.

În apogeul manifestaţiilor, circa 65.000 de persoane au ieşit în stradă pe 8 martie, amintind de marile manifestaţii ce avuseseră loc la începutul anilor 2010, când, în plin marasm financiar, Grecia a fost nevoită să accepte măsuri economice dureroase.

„Suntem aici pentru a corecta (erorile)”, a subliniat Kyriakos Mitsotakis, 55 de ani.

După acest accident, decalajul între ND şi principalul său rival, Syriza, partidul stângii radicale al fostului premier Alexis Tsipras, s-a redus.

Având între 28,5% şi 30,2% în intenţiile de vot, ND nu mai devansează principalul său rival decât cu 3,5-4,1 puncte procentuale, potrivit sondajelor.

Mitsotakis a precizat că un al doilea scrutin va fi organizat „cel mai târziu la începutul lui iulie”, în cazul în care primul nu va permite uneia dintre formaţiunile aflate în cursă să obţină majoritate absolută.

sursa – AGERPRES

Articolul Alegerile legislative în Grecia pe 21 mai apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro