Acasă652ANT: Prelevarea de organe de la SCJU Târgu Mureş a schimbat în...

ANT: Prelevarea de organe de la SCJU Târgu Mureş a schimbat în bine viaţa a cinci oameni

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a anunţat, marţi, că la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş s-a realizat o nouă prelevare de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală şi că gestul făcut de familia donatorului a schimbat în bine viaţa a cinci oameni necunoscuţi.

‘Tot mai mulţi români au înţeles că a accepta să doneze organele cuiva drag altor oameni care se luptă să supravieţuiască înseamnă să salveze o viaţă sau mai multe. Niciun gest de mulţumire nu este suficient pentru a releva recunoştinţa pe care o purtăm donatorului şi familiei acestuia. La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş s-a realizat o nouă prelevare de organe de la un pacient aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a găsit puterea de a spune ‘da’ pentru donarea de organe şi ţesuturi. Acest gest este dovada supremă a bunătăţii şi generozităţii. Transmitem sincere condoleanţe familiei şi mulţumim cu respect pentru gestul făcut, gest care a schimbat în bine viaţa a cinci oameni necunoscuţi. În spatele fiecărui acord, care va duce la vieţi salvate prin transplant, se află efortul personalului medical implicat în activitatea de declarare şi donare, în general a personalului din secţiile ATI’, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a ANT.

Potrivit ANT, este cea de-a doua acţiune de coordonare transplant realizată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în această lună.

‘Apreciem efortul echipei de coordonare a spitalului mureşean, formată din dr. Mihai Morariu – kdp, ss. Dorina Boca – coordonator transplant, dr. Oana Pitea – coordonator regional, precum şi implicarea conducerii acestei unităţi sanitare în susţinerea Programului Naţional de Transplant. În aceste zile atât de dificile pentru sistemul sanitar din România, dedicarea şi profesionalismul echipelor medicale implicate în activitatea de transplant reuşesc să resădească speranţa în locul deznădejdii. Pentru intervenţiile de prelevare a organelor (ficat, rinichi) şi ţesuturi (cornee), la Târgu Mureş au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni (dr. Genadyi Vatachki, dr. Luminiţa Stoica, dr. Gheorghe Potlog, as.Marian Păun), ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca (dr. Dan Pop, dr. Marin Visterniceanu, dr. Raluca Ţabrea) şi Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti (dr. Ioana Manole)’, a precizat ANT.

Organele prelevate au fost preluate de echipele medicale de transplant ale centrelor din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

‘Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, viaţa unui pacient de 43 de ani a fost salvată prin intervenţia de transplant hepatic realizată de echipa condusă de prof. dr. Vladislav Braşoveanu, cu sprijinul echipei ATI (dr. Mihai Popescu, dr. Mihai Simionescu). La Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, echipele de chirurgi conduse de dr. Dan Pop şi dr. Liviu Constantin au încheiat cu succes intervenţiile de transplant renal pentru doi pacienţi, de 55 de ani şi de 62 de ani, aflaţi de mai mult de opt ani în dializă. Alţi doi români îşi vor recăpăta vederea în urma intervenţiilor de transplant cornee, realizate la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti. Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte tuturor oamenilor care înţeleg că donarea este un gest suprem, precum şi echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă. Mulţumim Serviciilor de Ambulanţă şi SMURD pentru sprijinul acordat în desfăşurarea acestei misiuni salvatoare de vieţi’, a subliniat Agenţia Naţională de Transplant.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks