Arad: Măsuri pentru diminuarea efectelor caniculei, decise de autorităţi

0
29

Autorităţile au decis un set de măsuri pentru diminuarea efectelor caniculei în judeţul Arad, unde se prevăd temperaturi ce pot ajunge la 39 de grade Celsius la umbră, urmând să fie deschise puncte de prim-ajutor în zonele aglomerate.

Prefectura Arad a transmis, marţi, că prognoza meteorologică indică pentru perioada următoare temperaturi caniculare, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad a adoptat un plan de măsuri pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate.

CJSU a dispus identificarea, cu sprijinul autorităţilor locale, ONG-urilor şi voluntarilor, a persoanelor vulnerabile şi monitorizarea acestora. De asemenea, angajatorii trebuie să analizeze necesitatea reducerii programului normal de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber, în situaţia depăşirii pragului critic de 80 de unităţi al indicelui de confort termic.

De asemenea, CJSU a cerut autorităţilor locale din judeţ să amenajeze puncte medicale de prim-ajutor şi de adăpostire a persoanelor care se simt rău din cauza căldurii excesive. Aceste puncte trebuie semnalizate corespunzător astfel încât să fie identificate cu uşurinţă, trebuie să aibă aer condiţionat şi apă potabilă care să fie distribuită gratuit.

Primăria Arad a anunţat, marţi, că are în curs de amenajare două puncte medicale, respectiv în holul principal al Palatului Administrativ şi în Catedrala Ortodoxă din zona Podgoria.

CJSU recomandă ca deplasările pe stradă să se facă la primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, iar aglomeraţiile să fie evitate.

Conform recomandărilor transmise de autorităţi, purtarea hainelor lejere, subţiri, deschise la culoare, a pălăriilor şi ochelarilor de soare pot fi de folos.

Şi Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a transmis angajatorilor măsurile pe care trebuie să le ia în condiţii de caniculă.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, avertizări de caniculă, disconfort termic, dar şi de vreme instabilă, valabile, treptat, la nivelul întregii ţări, până vineri.

Conform prognozei, pe parcursul zilei de marţi, în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare, vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic va fi în creştere. În vestul şi sud-vestul teritoriului şi, izolat, în rest indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi şi local îl va depăşi uşor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 34 şi 37 de grade, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 19 – 20 de grade.

În zilele de 23, 24 şi 25 iunie, valul de căldură va cuprinde treptat toată ţara, iar disconfortul termic va fi ridicat. Miercuri (23 iunie), va fi caniculă în Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş şi în vestul şi nord-vestul Transilvaniei, iar joi şi vineri (24 şi 25 iunie) în toate regiunile. Maximele termice se vor situa, în general, între 33 şi 37 de grade, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade (nopţi tropicale).

În acelaşi timp, un Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat este valabil pentru miercuri, 23 iunie, în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare. Astfel, se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 şi 39 de grade, iar în cursul nopţii nu vor coborâ, în general, sub 22 – 25 de grade. AGERPRES / (AS – autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: AGERPRESS