Acasă93Arad: Un biolog atrage atenţia că lucrările de curăţenie pe malul Mureşului...

Arad: Un biolog atrage atenţia că lucrările de curăţenie pe malul Mureşului afectează coloniile de castorii

Biologul Gabriel Herlo atrage atenţia asupra impactului pe care îl au lucrările de curăţenie, inclusiv cu defrişări, desfăşurate de autorităţile locale din municipiul Arad pe malul râului Mureş, fiind afectate coloniile de castori din zonă, specie protejată, dar şi unele specii de păsări.

Biologul, care iniţial a tras un semnal de alarmă pe pagina sa de Facebook, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că lucrările de curăţenie de primăvară care au avut loc recent, cu defrişări de vegetaţie, ‘au impactat părţi din habitatul castorului şi a păsăretului de talie mică şi mare’.

‘De la intrarea până la ieşirea din municipiul Arad, de-a lungul Mureşului, avem cel puţin trei teritorii de castori, fiecare având o colonie cu două generaţii de pui. Specia este protejată, dar aria pe care s-au făcut lucrările nu este arie protejată în acest moment. Castorii şi păsările aveau aici un habitat plin de vegetaţie specifică, ce le asigura condiţii prielnice. Sper ca lucrările să nu continue pe celălalt mal al Mureşului, unde habitatele nu au fost încă deranjate’, a spus biologul.

El consideră că momentul acestor lucrări este foarte nepotrivit mai ales pentru păsări, care se pregătesc de cuibărit.

Contactat de AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, a declarat că defrişările din albia râului au fost necesare pentru că vegetaţia devenise prea abundentă.

‘Potrivit legii, unităţile administrativ teritoriale au obligaţia să asigure salubrizarea digurilor şi a malurilor. În plus, Primăria Arad îşi doreşte să redea cetăţenilor spaţiile din zona Mureşului. Operaţiunea de igienizare a malului a fost însă îngreunată de vegetaţia spontană crescută în exces, motiv pentru care a fost necesară înlăturarea ei. Nu numai că nu am fost sesizaţi cu privire la existenţa vreunei familii de castori, dar mai mult decât atât, zona nu face parte din aria protejată, nu este semnalizată ca fiind o zonă în care trăiesc castori, iar pe durata intervenţiei nu a fost semnalată prezenţa vreunui exemplar’, a declarat Ralu Cotrău.

De asemenea, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Arad afirmă că în fiecare an se derulează acest program de întreţinere a cursurilor de apă, iar recent au avut loc lucrări de defrişări desfăşurate împreună cu Primăria Arad. Ei au adăugat că nu au avut cunoştinţă ‘că ar exista specii care să fie deranjate’.

Castorii sunt observaţi de arădeni de mai bine de un deceniu pe malul Mureşului, inclusiv în zona centrală a oraşului.

În martie 2021, biologul Gabriel Herlo declarase pentru AGERPRES că specia şi-a recucerit teritoriile de pe râul Mureş în care trăiau în urmă cu 200 de ani, înainte de dispariţia din România, estimându-se că există aproximativ 200 de exemplare în judeţul Arad, după ce în 2002 au fost aduse din Germania 22 de exemplare care au fost lăsate în natură pentru a se înmulţi.

‘Castorii din municipiu s-au obişnuit cu prezenţa oamenilor şi uneori te poţi apropia să îi observi fără să se sperie. În tot judeţul am observat că numărul familiilor de brebi (castor fiber – n.r.) a crescut în 20 de ani, de când s-a făcut repopularea. Specia şi-a recucerit teritoriile pe care le ocupa la începutul anilor 1800’, spunea atunci biologul arădean. AGERPRES / (AS – autor: Marian Buga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks