Arafat: Au fost unele discuţii despre testele de anticorpi pentru certificatul COVID-19, dar nu au fost finalizate

0
446

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că în România au existat discuţii despre extinderea certificatului verde COVID-19 şi pentru persoanele care au anticorpi împotriva SARS-CoV-2, dar că acestea nu au fost finalizate.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani, secretarul de stat în MAI a subliniat că o astfel de măsură ar putea fi aplicată doar în interiorul ţării.

‘Au fost unele discuţii, dar final nu există pe aceste discuţii. Şi aici, subliniez că astfel de măsuri nu pot fi aplicate decât dacă se aplică local, pentru că certificatul verde european – ca să circuli în spaţiul UE – trebuie să fie cu acordul tuturor ţărilor care admit acest certificat, adică al tuturor ţărilor membre UE. La acest moment, certificatul verde la nivel european include cele trei aspecte: vaccinat; trecut prin boală, dar cu dovadă şi perioada este de maxim 180 de zile, dar nu mai puţin de 14 zile; testat. Acestea sunt cele trei. La acest moment, acesta este certificatul verde. Dacă unele ţări iau măsuri interne (…), asta este o decizie locală. În România ştiu că au fost unele discuţii, dar în acelaşi timp aceste discuţii nu au fost finalizate. Deci, la acest moment, se respectă cele trei segmente ale certificatului european’, a precizat Arafat.

Ministrul bulgar al sănătăţii, Stoycho Katsarov, a anunţat pe 9 noiembrie extinderea certificatului verde COVID-19 şi pentru persoanele care nu sunt vaccinate şi nu sunt înregistrate în statistica celor trecuţi prin boală, dar care au în sânge anticorpi neutralizanţi împotriva coronavirusului SARS-CoV-2.

Aceste certificate au o valabilitate de 90 de zile şi pot fi folosite numai pe teritoriul bulgar.

Sursa: AGERPRESS