Arafat despre accidentul din zona Bibliotecii Naţionale: Intervenţia – dificilă şi periculoasă pentru pompieri

0
286

Intervenţia la accidentul din zona Bibliotecii Naţionale a fost foarte dificilă şi foarte periculoasă pentru pompieri, a declarat luni seara şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

‘Şase persoane au fost implicate în surparea de pământ, patru au fost salvate – două au fost trase înainte de a ajunge pompierii şi două au fost salvate cu sprijinul pompierilor. Două persoane care erau sub malul de pământ bine, adică la peste un metru – unul a fost scos decedat şi ştiu că încă îl căutau pe al şaselea, urmau să îl scoată. Intervenţie foarte dificilă şi foarte periculoasă pentru pompieri, pentru că s-a lucrat într-o zonă cu un perete neasigurat, pe care l-au asigurat ei. Regula când sapi este că aceşti pereţi trebuie asiguraţi, oricând poate să se surpe pământul’, a precizat Raed Arafat, într-o emisiune la Digi 24.

El a menţionat că pompierii au asigurat zona, dar rămâne intervenţia foarte periculoasă.

‘Au reuşit să scoată doi în viaţă, pentru unul au trebuit să lucreze mai mult – piciorul lui era blocat, dar din păcate două persoane cred că sunt pierdute. Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine. (…) Clar că este accident de muncă şi o zonă în care sapi la doi – trei metri şi ai pereţi de pământ clar trebuie asigurată, altfel riscul de surpare este foarte mare şi din păcate în fiecare an avem astfel de situaţii. (…) Din grabă, lumea nu se mai asigură, pentru că dacă asiguri pereţii durează, mănâncă timp. (…) Nu ne pronunţăm exact cum s-a produs accidentul, dar cu siguranţă Inspecţia Muncii va stabili dacă au fost asigurate regulile la faţa locului’, a mai spus Arafat.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov a anunţat, luni seara, că a fost găsită şi ultima persoană acoperită de malul de pământ în zona Bibliotecii Naţionale.

Potrivit sursei citate, se lucrează pentru extragerea acesteia.

Luni după-amiază, pompierii bucureşteni au intervenit pentru extragerea mai multor persoane surprinse de prăbuşirea unui mal de pământ în zona Bibliotecii Naţionale, doi bărbaţi fiind scoşi şi transportaţi la spitale.

Unul dintre muncitori a fost găsit decedat.

Un alt muncitor, care era prins în pământ până la nivelul taliei, a fost extras şi este conştient, stabilizat, precizează sursa citată.

În urma incidentului, un bărbat de 50 ani a fost transportat la Spitalul Universitar, iar un bărbat de 33 ani a fost transportat la Spital Floreasca, ambii în stare de conştienţă.

Sursa: AGERPRESS