Arafat: Sunt 49 de localităţi unde se aplică măsuri după ce rata incidenţei a depăşit 3 la mia de locuitori

0
527

Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că, în prezent, în 49 de localităţi unde s-a înregistrat o rată de infectare cu COVID de peste 3 la mie se aplică măsuri de limitare şi interzicere a unor activităţi în scopul evitării răspândirii noului coronavirus, precizând, totodată, că la nivel naţional rata de infectare este de 1,24 la mia de locuitori.

‘Sunt mai multe localităţi care au intrat sub monitorizare şi unde s-au luat nişte măsuri în baza incidenţelor. 49 de localităţi, la număr, la acest moment, sunt cu peste 3 la mie, rata incidenţei în ultimele 14 zile. Măsurile care se iau în baza hotărârii de guvern care este în vigoare şi a celei noi care a fost aprobată astăzi includ măsuri pentru spaţiile închise, măsuri pentru limitarea acceselor decât pentru persoanele testate, vaccinate sau numai persoane vaccinate, deci sunt măsuri care se iau de către Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, în baza prevederilor valabile care există în hotărârea de guvern şi care, cum am zis de mai multe ori, depind ce incidenţă avem şi atunci trecem la măsurile prevăzute în hotărârea de guvern fără să trebuiască aprobări suplimentare’, a declarat Raed Arafat.

El a dat ca exemplu de mod de acţiune comuna Mărgău din judeţul Cluj, unde se ajunsese la aproape 15 la mie.

‘Bineînţeles, situaţia se analizează de Direcţiile de Sănătate Publică, dacă sunt necesare unele măsuri suplimentare – se propun, dacă nu – se continuă cu măsurile care sunt şi se urmăreşte scăderea cazurilor. Avem un exemplu: comuna Mărgău din judeţul Cluj, care atinsese aproape de 15 la mie incidenţa şi vă reamintesc că numai incidenţa este la baza deciziilor, este un punctaj mai complex care se face pentru a lua o decizie, dar acum este la 4,36 deja incidenţa, deci a scăzut după aplicarea mai multor măsuri în zona respectivă’, a explicat Arafat.

Şeful DSU a precizat şi că la nivel naţional incidenţa a ajuns la acest moment la 1,24.

‘Deci, incidenţă pe plan naţional, acum, dacă nu mă înşel, este de 1,24’, a mai spus Arafat.

Sursa: AGERPRESS