AcasăStiri generaleBaschet: NBA - LeBron James, criticat pentru refuzul de a spune dacă...

Baschet: NBA – LeBron James, criticat pentru refuzul de a spune dacă se va vaccina împotriva Covid-19

LeBron James, superstarul ligii profesioniste nord-americane de baschet (NBA), care a refuzat să spună dacă se va vaccina împotriva Covid-19, afirmând că acest lucru ţine de ‘sfera privată’, este criticat în prezent pentru nu doreşte să ofere un exemplu în rândul comunităţii afro-americane în lupta cu pandemia, scrie AFP.

Întrebat cu ocazia meciului vedetelor NBA, All-Star Game, de duminică, dacă se va vaccina sau nu atunci când îi va veni rândul, James a răspuns: ‘Este o decizie pe care o voi lua împreună cu familia mea. Şi cred că acest lucru va rămâne probabil în sfera privată’.

Cu o zi înainte, conducătorul NBA, Adam Silver, a asigurat că vaccinarea nu va fi obligatorie în rândul jucătorilor, însă a estimat că majoritatea baschetbaliştilor se va supune acestei proceduri, exprimându-şi totodată speranţa că liga va putea continua să servească drept platformă de conştientizare în rândul populaţiei.

Forul baschetbalistic nord-american a început deja această campanie, cu spoturi publicitare în care sunt implicate personalităţi ale NBA, precum antrenorul lui San Antonio Spurs, Gregg Popovich (72 ani), fosta glorie a lui Boston Celtics, Bill Russell (87 ani), şi cea a lui Lakers, Kareem Abdul-Jabbar (73 ani), toţi trei vaccinaţi.

Însă îngrijorarea persistă printre vedetele actuale, potrivit directoarei Sindicatului jucătorilor (NBPA), Michele Roberts, care a declarat pentru Yahoo Spors că răspunsurile acestora cu privire la oportunitatea de a se vaccina merg de la ‘Nu, nu o voi face’ până la ‘De ce nu o putem face mai devreme?’.

Coechipierul lui James la Los Angeles Lakers, Jared Dudley, a afirmat pe pagina sa de Twitter că este puţin probabil ca sportivii sănătoşi să se grăbească ‘fără suficiente cercetări făcute în prealabil’. Alte două staruri ale NBA, James Harden (Brooklyn Nets) şi Donovan Mitchell (Utah Jazz), au afirmat la rândul lor că sunt indecişi.

Această reticenţă a jucătorilor, dintre care trei sferturi sunt de culoare în NBA, reflectă o reticenţă şi mai mare în cadrul comunităţii afro-americane din ţară.

Unul dintre motive se află chiar în istoria Statelor Unite, care a efectuat mai multe experimente medicale pe persoanele de culoare, cel mai notoriu fiind cel din Tuskegee, Alabama, unde între 1932 şi 1972, afro-americanii au servit drept cobai, fără să vrea, pentru studii asupra efectelor sifilisului, reaminteşte France Presse.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC), afro-americanii au de 1,4 ori mai multe şanse de a contracta Covid-19, de 3,7 ori mai multe şanse de a fi spitalizaţi după infecţie şi de 2,8 ori mai multe şanse de a muri din cauza coronavirusului decât populaţia caucaziană.

AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks