Acasă55Bihor: Bolojan (PNL) în cazul inspectorului şcolar general - 'e un proces...

Bihor: Bolojan (PNL) în cazul inspectorului şcolar general – ‘e un proces pe rol, cei vinovaţi vor plăti”

Oradea, 10 mai /Agerpres / – Preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, a declarat, miercuri, cu privire la inspectorul şcolar general Horea Abrudean, menţionat într-un dosar DNA trimis în judecată, că ‘respinge orice fel de chestiune care ţine de vreun concurs aranjat’, cei vinovaţi urmând să plătească, însă rămâne văzut dacă se impune demisia şefului IŞJ sau demiteri, aşa cum i-au solicitat PSD Bihor şi USR Oradea.

‘Eu, ca preşedinte de Consiliu Judeţean sau ca preşedinte PNL, pentru că sunt în dublă calitate, resping orice fel de chestiune care ţine de vreun concurs aranjat. Am suferit destul de mult, foarte multe practici de genul acesta, în ultimii 30 de ani, deci le ştim astea. Nu am cum să încurajez asemenea chestiuni pentru că am luptat împotriva lor ani de zile. Dar nu am cum să răspund eu sau altcineva de eventualele probleme în astfel de zone. Înţeleg că este un proces pe rol. Trebuie văzut cum se va termina şi, sigur, cei care se vor dovedi vinovaţi, vor plăti aceste lucruri. (…) E adevărat că este o răspundere morală la cel care conduce o instituţie sau alta, dar trebuie văzut dacă se impune demisie sau demiteri. Dacă în cascadă, cineva, în zona lui de răspundere, nu reuşeşte să stăpânească lucrurile, sigur se pot lua şi astfel de măsuri, dar, într-o logică a schimbării permanente a decidenţilor, dacă se întâmplă ceva într-un domeniu, putem rămâne fără decidenţi pe posturi. În fiecare lună cineva pleacă. Cred că fiecare acolo unde suntem trebuie să facem ceea ce ţine de noi. Nu pot eu să mă pronunţ pe toate speţele care nu sunt în zona mea de responsabilitate”, a declarat Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă.

Cele două partide de opoziţia din Bihor, PSD şi USR, au cerut conducerii filialei PNL o reacţie cu privire la acest dosar ajuns în instanţă şi înlocuirea şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), Horea Abrudan, care este membru PNL.

Mai mult, Comitetul politic de conducere al PSD Bihor a trimis recent o scrisoare deschisă preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, şi ministrului Educaţiei, Ligia Deca, solicitându-le demiterea lui Horea Abrudan, având în vedere implicarea într-o ‘situaţie fără precedent’ privind fraudarea unui concurs pentru funcţia de director şcolar.

‘Responsabilitatea politică pentru numirile la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor este a conducerii PNL Bihor, în speţă a domnului Ilie Bolojan. PSD Bihor a semnalat deja decizia, luată în dispreţul opiniei publice, prin care vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, prim-vicepreşedintele PNL Bihor, Mircea Mălan, a decis să coopteze în organizarea unei campanii de curăţenie derulate în judeţul Bihor de Consiliul Judeţean, tocmai politrucul care s-a ocupat de concursul fraudat de directori!’, a transmis PSD Bihor, printr-un comunicat de presă.

În data de 19 aprilie 2023, DNA – Serviciul teritorial Oradea a finalizat dosarul constituit în cazul fraudării concursului pentru ocuparea postului de director la Şcoala Gimnazială ‘Avram Iancu’ din Oradea, desfăşurat în perioada 15 octombrie – 8 decembrie 2021. Inspectorul şcolar general apare menţionat în rechizitoriu cu funcţia, nu şi cu numele, pentru că ar emis ‘fără vinovăţie’ decizia de numire în funcţie a câştigătorului concursului care ar fi fost aranjat. Horea Abrudean nu este inculpat în dosar.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, şi a inculpaţilor Mioara Ţigan, director al Casei Corpului Didactic Bihor şi preşedinte al unei comisii de examinare, pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare (sub forma participaţiei improprii) la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, şi Ioan Sorin Cuc, director al Şcolii ‘Avram Iancu’ din municipiul Oradea, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate.

DNA a concluzionat că Mioara Ţigan a falsificat lucrarea candidatului Ioan Cuc, prin modificarea răspunsului dat de candidat la un număr de şapte întrebări, cu consecinţa măririi notei iniţiale de la 5,60 la 7,00. Acest demers, pe care inculpatul Ioan Cuc l-ar fi cunoscut, i-ar fi permis acestuia să se prezinte la proba interviului şi câştigarea, în final, a concursului respectiv.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor. AGERPRES / (A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks