Bihor: Colecţia de gravură Francisco de Goya a avocatului George Şerban, expusă la Oradea

0
287

O colecţie de gravură Francisco de Goya (1746 – 1828) va fi expusă, timp de cinci luni, începând de vineri, 26 noiembrie, la Casa Darvas -La Roche din Oradea, pentru a marca 275 de ani de la naşterea artistului spaniol.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, colecţia aparţine avocatului George Şerban din Bucureşti, expoziţia fiind realizată de Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, în parteneriat cu Muzeul Naţional Brukenthal şi Asociaţia Culturală Pictor Octavian Smigelschi.

Evenimentul de deschidere va avea loc vineri, 26 noiembrie, de la ora 13,00, în prezenţa avocatului George Şerban, a curatorului expoziţiei, dr. Alexandru Chituţă, istoric de artă şi a dr. Ovidiu Pecican, istoric, critic literar şi profesor la Facultatea de Studii Europene a Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca.

Itinerarea expoziţiei la Oradea, alături de oraşe importante precum Bucureşti, Sibiu şi Iaşi, are şi o simbolistică aparte: aniversarea a 140 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Spania. Evenimentul este susţinut şi de Ambasada Spaniei în România şi Societatea civilă de avocaţi Şerban & Asociaţii.

Expoziţia aniversară de grafică ‘Goya – 275 de ani de la naştere’ este dedicată marelui pictor şi grafician spaniol Francisco de Goya (1746 – 1828), unul dintre părinţii picturii moderne, din opera căruia s-au inspirat atât impresioniştii, cât şi expresioniştii.

Evenimentul deschide o suită de expoziţii temporare de artă plastică ce vor fi prezentate la Casa Darvas-La Roche din Oradea.

Expoziţia va fi deschisă publicului până în 30 aprilie 2022. Preţul biletului de intrare este de 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii şi grupuri mai mari de 10 persoane. Programul de vizitare al Casei Darvas -La Roche este de marţi până duminică, între orele 10,00-18,00. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: AGERPRESS