Acasă93Bihor: Direcţia Silvică valorifică lemnul mai puţin important economic, oferind articole pentru...

Bihor: Direcţia Silvică valorifică lemnul mai puţin important economic, oferind articole pentru gospodării

Direcţia Silvică Bihor a pornit, în premieră, o iniţiativă de a valorifica lemnul mai puţin valoros din păduri, fasonând şi punând la vânzare, către gospodari şi fermieri, araci pentru legume, pari pentru garduri, lemn combinat pentru şemineu, după o reţetă ştiinţifică, sau chiar rondele pentru activităţi creative.

‘E o iniţiativă nouă, de nici două săptămâni şi este primul an când oferim articole din lemn pentru gospodării şi micii fermieri. Dăm utilitate astfel produselor lemnoase neinteresante din punct de vedere al încălzirii sau al lemnului de lucru şi le punem la dispoziţia celor care au grădini sau ferme. Valorificăm lemnul fără valoare care rezultă din degajări şi curăţiri şi încercăm să dăm valoare adăugată cât mai mare tuturor produselor la care avem acces în pădure. Eu nu ştiu să mai fie vreo direcţie silvică în ţară care să ofere aşa ceva’, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Silvice Bihor, Teodor Suciu.

Noua ofertă cuprinde araci pentru fasole, roşii şi ardei, lemn pentru şemineu, rondele decorative şi stâlpi de salcâm pentru garduri.

Dacă aracii pentru fasole sunt lungi de 2,5 metri, mai subţiri, cu un diametru de 3-4 cm, aracii pentru roşii şi ardei sunt mai scurţi, de 1,5 m şi mai groşi, de 5 cm diametru.

Stâlpii sau parii de salcâm pentru garduri sunt la 2,5 metri, ascuţiţi, 14 cm grosime. Se pot folosi pentru gardurile de protecţie a animalelor, la delimitarea grădinilor, a livezilor.

‘Pe aceşti stâlpi se pot monta tot felul de plase, deoarece sunt destul de rezistenţi, ca şi suportabilitate, dar şi în timp, pentru că salcâmul este o specie care rezistă bine la intemperii, în mediu extern, neprotejat,’ a precizat directorul Suciu.

Lemnul pentru şemineu este un produs compus, prezentat în saci care cuprinde patru specii lemnoase, alese ştiinţific: o specie care să se aprindă repede (tei, plop), o specie care să dea putere calorică (fag, carpen, cer), o specie care să dea sunet şi aromă (răşinoasele) şi lemn de mesteacăn, care dă o culoare albăstruie flăcărilor din şemineu.

‘Pungile rezinifere, cu răşină, din lemn sunt cele care pocnesc în timpul arderii şi creează o atmosferă plăcută. Iar coaja şi lemnul de mesteacăn dau o culoare aparte focului, albăstruie. Produsul combinat este făcut după o reţetă pe care am învăţat-o la facultate, dar este pentru prima dată când o punem astfel în practică. Încă lucrăm la prezentarea lor, cu informaţii pentru toţi cei care le doresc’, a menţionat Suciu.

Rondelele decorative sunt decupate din diferite specii, au mai multe diametre, între 5 şi 10 cm şi vor putea fi folosite în diferite scopuri, fie la placarea unor pereţi, fie pentru creaţie, în şcoli, grădiniţe, pot fi desenate, sculptate, chiar puse pe foc, deşi ar fi păcat.

DS şi-a propus să aibă în stoc permanent astfel de articole, pentru a valorifica şi lemnul mai puţin interesant, din punct de vedere economic, dar care poate fi de folos agricultorilor sau celor interesaţi.

Produsele sunt disponibile pe magazinul online al Direcţiei Silvice Bihor (https:// magazin-online.dsoradea.ro/produselemnoase/), precum şi prin ocoalele silvice din subordine la Oradea, Beiuş. Dobreşti, Marghita, Tinca, Sudrigiu. În viitorul apropiat, Direcţia Silvică intenţionează să înfiinţeze un depozit special la Oşorhei.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks