AcasăStiri generaleBihor: Preţul de facturare a gigacaloriei furnizată în sistem centralizat populaţiei în...

Bihor: Preţul de facturare a gigacaloriei furnizată în sistem centralizat populaţiei în Oradea scade la 373 de lei

Primăria Oradea scade preţul de facturare a gigacaloriei furnizată utilizatorilor sistemului centralizat de către societatea Termoficare Oradea SA de la 396 de lei la 373 de lei, reducerea fiind aprobată joi de către aleşii locali.

‘Aşa cum am spus, în momentul în care Guvernul României va aloca bani care să acopere unele costuri de producţie a gicacaloriei, noi vom reveni asupra preţului şi vom scădea proporţional această sumă primită de la Guvern cu cheltuielile pe care le avem. În urma unui calcul, pe întreaga perioadă a iernii 2021- 2022, noi vom primi de la Guvernul României suma de 11,7 milioane de lei. Această sumă reprezintă jumătate din diferenţa de preţ standard pe care îl calculează Guvernul, respectiv de 250 de lei, şi preţul de achiziţie pe care noi îl avem în momentul de faţă. Deci 11,7 milioane lei transformate în câtă gicacalorie se consumă într-o iarnă ne-a reieşit o scădere a preţului gigacaloriei de la 396 de lei, preţul de facturare către populaţie, la 373 de lei. Practic, o reducere cu 23 de lei pe gicacalorie, care se va calcula odată cu facturile emise din 1 ianuarie, deci facturile vor fi emise cu preţul nou’, a explicat primarul Florin Birta, într-o conferinţă de presă înaintea şedinţei de Consiliu Local.

Edilul a arătat că Oradea are 77.100 de utilizatori ai sistemului de termoficare şi un preţ total al gicacaloriei de 528 de lei, cel mai mic din ţară. Din această sumă, 29% reprezintă subvenţia suportată de Primăria Oradea, respectiv 155 de lei, restul de 373 de lei fiind preţul de facturare pentru consumatorii casnici.

‘Aici se văd investiţiile de aproximativ 200 de milioane de euro care au fost făcute în sistemul de termoficare din 2008 până în prezent şi cred că şi-a demonstrat performanţa şi utilitatea în această iarnă când, în ciuda temperaturilor scăzute, orădenii au avut un confort termic crescut în case şi nu s-a întâmplat ca altădată să rămână fără apă caldă sau încălzire mai multe zile’, a precizat primarul.

Acesta a mai indicat situaţiile din alte oraşe, precum Constanţa, care are un preţ al gigacaloriei de 1.189 lei (450 de lei – tarif populaţie), sau Craiova – 931 lei (462 de lei – tarif populaţie). AGEERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks