AcasăStiri generaleBihor: Universitatea Oradea anunţă reluarea Concursului Internaţional Robotics Championship

Bihor: Universitatea Oradea anunţă reluarea Concursului Internaţional Robotics Championship

Universitatea din Oradea a anunţat, marţi, reluarea Concursului Internaţional Robotics Championship, organizat de Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică, ediţia din acest an fiind programată în perioada 28 -30 aprilie.

În ultimii doi ani evenimentul nu a putut fi organizat din cauza pandemiei.

‘Da, este un concurs de roboţi mobili autonomi. Noi când vorbim despre roboţi vorbim despre autonomie. Dacă nu au autonomie, le zicem vehicule ghidate. Prin definiţie, orice vehiculat ghidat automat este un robot. Toţi roboţii participanţi în concurs vor fi, aşadar, autonomi, au un algoritm, un pic de inteligenţă artificială, programaţi de către participanţi’, a declarat marţi, pentru AGERPRES, coordonatorul acestui concurs, şef de lucrări dr ing Flaviu Birouaş.

Potrivit acestuia, înscrierile în concurs, ajuns la ediţia a zecea, se pot face până în data de 18 aprilie, pe site-ul https://www.robotics-championship.com/, fie individual, fie în echipe de până la 5 membri, din toată ţara sau din străinătate.

La ediţia precedentă, în 2019, au participat 250 de concurenţi, în 85 de echipe, inclusiv din Coreea de Sud, Mongolia, India, Pakistan, Turcia, Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii şi Ungaria. La fel ca şi participarea la concurs, înscrierile sunt gratuite, universitatea asigurând masă şi cazare pentru primii o sută de concurenţi care vin din alte oraşe.

Cei pasionaţi de robotică pot alege să concureze la una sau mai multe din cele 14 categorii ale competiţiei, în ediţia din acest an fiind organizate şi probe noi, precum Humanoid Sumo. Există şi probe pe diferite categorii de vârstă, menţionate în regulament, pe site-ul https://www.robotics-championship.com/ .

‘În cele 14 categorii, sunt trei categorii de robotică cu lego, cu limita de vârstă de până la 16 ani, avem Line follower junior -până în 18 ani şi restul probelor sunt fără limită de vârstă. Mai avem probe Mega Sumo, Mini Sumo, Humanoid Sumo, Line Follower Turbo şi altele. De asemenea, va fi şi o sesiune Free Style Show Case unde se prezintă aplicaţii din robotică, invenţii, creaţii proprii în faţa unei comisii de specialişti din parcul industrial. În funcţie de punctaj se stabileşte, la final, premierea celor mai interesante invenţii’, a precizat Flaviu Birouaş.

Majoritatea probelor Line Follower în care roboţii urmăresc autonom linia de parcurs se bazează pe timp. Roboţii trebuie să parcurgă pe rând un traseu de viteză, cronometrat automat, iar la competiţiile de tip sumo se câştigă în regim de turneu, fiecare robot se bate cu fiecare pe un ring circular, cel care rămâne ultimul pe ring câştigă.

‘Ce am adăugat anul acesta este proba Humanoid Challenge, unde avem roboţi umanoizi, care trebuie să rezolve anumite sarcini, cum ar să fie urce scări, să navigheze un traseu cu pereţi, evident, într-un timp cât mai scurt’, a evidenţiat coordonatorul concursului.

La fiecare categorie se vor acorda premiile I, II şi III, care constau în echipamente electronice, valoarea totală a acestora, asigurată de mai mulţi sponsori, ridicându-se la câteva mii de euro.

Concursul Robotics Championship a luat naştere, în anul 2010, ca o iniţiativă a studenţilor şi profesorilor Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică (IMT) a Universităţii din Oradea, departamentul de Mecatronică şi Robotică, din dorinţa de a dezvolta abilităţile practice de programare şi proiectare în domeniul roboticii. Prin organizarea acestui concurs se mai doreşte deschiderea unor colaborări internaţionale între studenţi şi companii, în vederea asigurării dezvoltării noii generaţii de ingineri, programatori şi proiectanţi. Datorită sponsorilor care i-au susţinut, studenţii departamentului de Mecatronică şi Robotică au putut participa şi ei, în anii trecuţi, la competiţii de renume din Estonia şi Coreea de Sud.

Echipa Universităţii din Oradea, formată exclusiv din voluntari, a organizat, ca etapă premergătoare a concursului propriu-zis, şi nouă workshopuri tematice gratuite pentru 180 de liceeni şi elevi pasionaţi de robotică, dar şi pentru tinerii curioşi, care nu s-au mai întâlnit cu acest domeniu. AGERPRES / (A, AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks