AcasăStiri generaleBihor: Ziua Mondială Art Nouveau, sărbătorită la Oradea printr-o serie de manifestări...

Bihor: Ziua Mondială Art Nouveau, sărbătorită la Oradea printr-o serie de manifestări culturale, în perioada 9 – 12 iunie

Ziua Mondială Art Nouveau, 10 iunie, va fi sărbătorită la Oradea timp de patru zile, în perioada 9 – 12 iunie, printr-o serie de evenimente inedite, expoziţii, tururi ghidate, dar şi un spectacol special cu muzică, arii de opere, balet şi imagine, realizate de municipalitate împreună cu Opera Naţională Română din Cluj-Napoca şi Filarmonica de stat Oradea.

‘Probabil vă aduceţi aminte de videomappingurile pe care le-am organizat în anii precedenţi, în 2017 şi 2018 cu un succes foarte mare la public. În acest an, am dorit să schimbăm abordarea, cu un alt tip de concept, original, care să pună în valoare stilul Art Nouveau, printr-un eveniment complex, îmbinând mai multe arte: muzică, balet, arte plastice, jocuri de lumini’, a declarat luni, în conferinţă de presă, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef din Primăria Oradea, Adriana Lipoveanu.

Acest spectacol va avea loc joi seară, de la ora 21,00, în Piaţa Unirii, cu intrare gratuită pentru peste 2.000 de persoane. Îşi vor da concursul orchestra filarmonicii orădene, dirijată de Alexei Mikailenko, un tânăr ucrainean, interpreţi vocali şi balerini de la Opera din Cluj, violoncelistul Octavian Lup, într-un concept regizoral semnat de Mihaela Bogdan.

‘Eu mă bucur foarte mult să fiu aici, pentru că îmi plac provocările, atât mie cât şi echipei noastre, de a performa în spaţii neconvenţionale, pentru a atrage către domeniul muzicii culte, în mod special către operă, categorii noi de public. Având rădăcini care mă leagă de ţinutul orădean, m-am identificat puternic cu ideea de promovare a artei şi a moştenirii culturale din Oradea – perla Art Nouveau a României. Sunt onorat să pot oferi oraşului natal un proiect amplu, special, care să aducă în atenţia întregii cetăţi tocmai specificul ce îl face atât de nepreţuit la nivelul întregii ţări. Liniile elegante şi sinuoase ale Art Nouveau se vor împleti cu liniile melodice şi partiturile interpretate în aer liber, într-un concert realizat în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Oradea şi invitaţi speciali ai artei lirice’, a declarat managerul general al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, baritonul Florin Estefan.

Programul aniversar va începe joi, la Casa Darvas – La Roche, unde Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice va inaugura o expoziţie numită ‘Arte şi meserii în designul de mobilier’. Potrivit directorului fundaţiei, Angela Lupşea, cu acest prilej vor putea fi admirate, după doi ani de lucrări, mai multe piese de mobilier create de arhitecţii Vago şi recuperate din Budapesta şi din Glasgow, recondiţionate de specialiştii de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, pentru care fundaţia va demara procedura de a le încadra ca bunuri culturale naţionale.

Vineri, 10 iunie, împreună cu Universitatea din Oradea, la ora 10,00, va avea loc un eveniment organizat de studenţii Facultăţii de construcţii, arhitectură şi cadastru intitulat ‘Studiu, formă şi inovaţie în creaţia arhitecţilor Vago Jozsef şi Laszlo.’ De la ora 18, pe terasa casei Darvas vor fi proiectate mai multe filme documentare realizate de municipiul Oradea, cât şi altele produse în oraşe partenere în proiect, anume Institutul Naţional al Patrimoniului din Serbia, unul din Viena sau Budapesta.

Sâmbătă, 11 iunie, vor avea loc evenimente de artă stradală, mai multe tururi ghidate sub genericul ‘Tipografii, reclame şi magazine de epocă’, tema mondială stabilită pentru acest an.

Evenimentul culminant al manifestărilor va începe sâmbătă, la ora 21,00, în Piaţa Unirii, spectacolul de muzică, balet şi lumini intitulat ‘Art Nouveau peste ani’, cu intrare liberă, organizat de Asociaţia culturală Opera To You, care a câştigat achiziţia publică. Dacă vremea va fi nefavorabilă, spectacolul se va amâna pentru ziua următoare.

Potrivit managerului general al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, puntea între muzică şi arhitectură va fi realizată prin ecrane led, de o parte şi de alta a scenei, pe care se vor prezenta filme video cu imagini ale clădirilor Art Nouveau din Oradea.

Cunoscând efervescenţa vieţii culturale orădene, Florin Estefan a propus ca majoritatea artiştilor şi invitaţilor în spectacol să fie orădeni, pentru a-i prezenta localnicilor sau turiştilor. Alături de orchestra filarmonicii vor cânta soprana Larisa Ştefan şi mezzosoprana Alexandra Leşiu, în arii solo şi duete. Momentele delicate de balet vor fi susţinute de soliştii Operei clujene Andreea Jura şi Dan Haja, precum şi ansamblul de balet, în coregrafia semnată de Anca Bogdan Opriş.

Oradea celebrează anual patrimoniul Art Nouveau printr-un eveniment inedit organizat de Primăria Municipiului Oradea, în cadrul proiectului ‘Protejarea şi promovarea sustenabilă a moştenirii Art Nouveau în Regiunea Dunării – acronim Art Nouveau’, finanţat prin Programul de Cooperare Transnaţională Dunărea. Proiectul a fost iniţiat în anul 2017 de către Municipiul Oradea, fiind dezvoltat în cadrul unui parteneriat format din 10 organizaţii din 10 ţări europene.

Oradea este singurul oraş din ţară inclus, în 2011, în reţeaua europeană a oraşelor Art Nouveau. Titlul acesta i-a fost acordat în 2011, după ce 20 de clădiri orădene au fost identificate şi recunoscute ca aparţinând stilului Art Nouveau, mai exact, celui Secession, de inspiraţie austriacă.

Primăria derulează un program multianual de reabilitare a clădirilor de patrimoniu din centrul istoric, prin care anual sunt reabilitate câte trei sau patru clădiri.

Reţeaua europeană a oraşelor Art Nouveau a fost constituită în 1999, iar din aceasta fac parte mari oraşe europene, printre care Viena, Helsinki, Barcelona, Glasgow sau Budapesta. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks