AcasăStiri generaleBiro Rozalia (UDMR): În dialogul cu Rusia trebuie o voce unică a...

Biro Rozalia (UDMR): În dialogul cu Rusia trebuie o voce unică a UE, în concordanţă cu cea a NATO

Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaţilor, deputatul UDMR Biro Rozalia, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Oradea, că în privinţa situaţiei tensionate din Ucraina că este nevoie, în continuare, de un dialog diplomatic calm, în care statele membre UE trebuie să aibă o singură voce, în concordanţă cu cea a NATO.

‘Dorinţa este de a păstra pacea. Atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi în Ucraina, România sau la nivelul NATO. Şi sperăm că şi la nivelul Federaţiei Ruse. Iar dacă dorinţa este enunţată de toate părţile, avem speranţa că totuşi lucrurile se vor mişca în această direcţie, în care acţionăm cu toţii. De aceea nicio declaraţie făcută nu este binevenită dacă aceasta cumulează şi creează tensiune. Avem nevoie, în continuare, de un dialog calm, liniştit, diplomatic, de căutare a soluţiilor. Dacă dorim să găsim soluţii favorabile pentru a înlătura acest pericol, le putem găsi. Poate că vom face paşi mici. Dar compromisul se poate face doar dacă fiecare parte acceptă compromis’, a declarat Biro Rozalia.

Ea a adăugat că este vorba despre ‘o situaţie foarte tensionată’, dar care poate fi tratată dacă toţi actorii principali au în vedere o soluţionare paşnică.

‘Chiar dacă aceasta este situaţia acum şi pe ansamblu, în defavoarea spiritului Jocurilor Olimpice, situaţiile tensionate trebuie tratate. Sper că toţi actorii principali lucrează pentru o soluţionare paşnică a acestei tensiuni. Trebuie să avem o voce unică a Uniunii Europene, în dialogul cu Federaţia Rusă, formată în cadrul discuţiilor de la cel mai înalt nivel al decidenţilor UE, în concordanţă cu vocea NATO’, a afirmat deputatul UDMR Bihor.

În context, Biro Rozalia a apreciat poziţia Ucrainei, ‘cumpătată şi echilibrată’ încă de la început, însoţită de intensificarea relaţiilor politico-diplomatice cu ţările membre UE şi cele din NATO, o informare continuă a partenerilor, ceea ce a reuşit să închege o poziţie a comunităţii internaţionale în favoarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii sale teritoriale.

‘A reuşit astfel să primească acele mesaje publice ale Vestului de reafirmare a solidarităţii cu Ucraina şi reiterarea apelurilor către Moscova privind necesitatea dezescaladării, a retragerii trupelor şi echipamentelor. Aici ţin să menţionez afirmaţiile secretarului general al OSCE care spunea că, deşi este nemaiîntâlnită concentrarea de forţe la graniţa Ucrainei, de 137.000 de soldaţi, circa 70.000 din ei sunt resurse militare care au fost acolo. Deci, practic, escaladarea nu are mărimea de care s-a discutat. Sperăm că nu va fi cazul de atac asupra Ucrainei, dar nici pe departe nu este suficient pentru o invazie a Ucrainei’, a declarat Biro Rozalia.

Ea a mai arătat că la nivelul comisiilor de politică externă ale Parlamentului s-a primit o invitaţie din partea comisiei similare din legislativul ucrainean pentru a efectua o vizită la Kiev, urmând să se răspundă favorabil, însă momentan se aşteaptă evoluţia zilelor următoare. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks