Acasă55Biro Rozalia (UDMR): Problematica socială a muncitorilor români în Austria, discutată ambasadorul...

Biro Rozalia (UDMR): Problematica socială a muncitorilor români în Austria, discutată ambasadorul Isabel Rauscher

Deputata UDMR Biro Rozalia, preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, a declarat joi că, printre principalele subiecte discutate recent cu ambasadorul Austriei, Isabel Rauscher, s-a aflat problema îngrijitorilor români, dar şi alocaţiile copiilor nerezidenţi, exporturile României sau schimburile de experienţă în învăţământul dual.

‘Românii care se află în Austria reprezintă a doua comunitate de cetăţeni UE, după germani. Deci Austria este un partener important pentru noi nu numai pentru că am sărbătorit, în 2020, o sută de ani de relaţii diplomatice cu Austria şi nu numai pentru că avem un sistem de valori relativ apropiate, în multe aspecte – comune, ci şi pentru că, oficial, avem 131.788 de cetăţeni români la 1 ianuarie 2021 în Austria, cu o creştere anuală de 6%’, a declarat, în conferinţă de presă, Biro Rozalia.

Potrivit deputatei, discuţiile cu doamna ambasador Isabel Rauscher au vizat balanţa comercială a României, care are un deficit comercial de 965 milioane de euro, domeniile în care România îşi poate creşte exporturile în Austria şi mai ales, problematica îngrijitorilor români (circa 33.000, majoritar femei) cu domiciliul în Austria.

‘Ştim că Austria a avut câteva restricţii privind, în general, muncitorii veniţi din străinătate. De aceea s-a stabilit la nivel de guvern şi vom iniţia şi la nivel de parlament, constituirea unui grup de lucru între Comisia de politică externă din Parlamentul român şi cea austriacă, precum şi a unui grup bilateral de experţi între ministerele muncii din cele două ţări. Tema va fi găsirea numitorului comun privind asigurarea drepturilor îngrijitorilor români, în special, care lucrează în Austria. Sper că până la sfârşitul lunii mai vom avea aceste grupuri,’ a subliniat Biro.

Ea a menţionat că sunt foarte măsuri legislative interne pe care Austria le-a luat în ultima perioadă şi care generează un impact negativ asupra mobilităţii cetăţenilor şi a forţei de muncă din interiorul UE.

‘Să nu uităm că legea privind ajustarea alocaţiilor pentru copii nerezidenţi, care a fost introdusă în Austria în anul 2018, în vigoare din 2019, a însemnat, practic, înjumătăţirea alocaţiilor pentru copii. Dacă până atunci au primit o sumă între 140 şi 190 de euro, după aplicarea legii, s-a înjumătăţit. Apoi considerăm că este nevoie ca acele persoane care îngrijesc non-stop vârstnici din Austria să primească toate drepturile şi asigurările necesare ca să îşi desfăşoare munca în condiţii corespunzătoare, mai ales în contextul pandemiei care le împiedică să vină acasă, dar le şi îngreunează îngrijirile acordate’, a precizat deputata.

Biro a menţionat şi numărul accidentelor de muncă din această ţară, survenite la cetăţenii români, din ianuarie 2018 până în decembrie 2019 fiind înregistrate 213 cazuri, din care zece s-au soldat cu deces.

Un alt domeniu de colaborare important, ce poate fi dezvoltat mai mult, a spus Biro, este schimbul de experienţă în învăţământul dual, doamna ambasador fiind invitată, cu această ocazie, într-o vizită la Oradea, pentru a iniţia un proiect bilateral. De asemenea, s-a amintit şi domeniul relaţiilor culturale între cele două ţări, care ‘decurg de la sine’.

‘Atât ambasada noastră în Austria, cât şi toată colaborarea noastră la nivel guvernamental şi parlamentar trebuie să ne ocupăm prioritar de acest probleme sociale, respectiv alocaţii pentru copii şi situaţia îngrijitorilor. Doamna ambasador a Austriei a promis că va facilita formarea acestor grupuri mixte de colaborare, atât între ministerele muncii, cât şi la nivel parlamentar. Mai mult decât a lega firele, să spun aşa, sau de a ne ajuta să ne aşezăm la aceeaşi masă de discuţii şi să ajungem la un numitor comun nu poate să facă. Dar să sperăm că relativ repede vom ajunge la un consens’, a conchis Biro Rozalia.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks