Bogdan Aurescu: Ameninţările la adresa regimurilor democratice au depăşit graniţele de natură fizică, răspândindu-se în lumea virtuală

0
274

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, miercuri, că ameninţările la adresa regimurilor democratice au depăşit graniţele de natură fizică, răspândindu-se în lumea virtuală.

‘Ameninţările la adresa regimurilor democratice au depăşit graniţele de natură fizică, răspândindu-se în lumea virtuală. Suntem nevoiţi să construim mecanisme şi instrumente de apărare care să protejeze valorile democratice şi în realitatea virtuală’, a declarat Bogdan Aurescu, citat într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES, cu ocazia celebrării Zilei Internaţionale a Democraţiei.

El a adăugat că democraţia nu este ‘un marş triumfal, ci un maraton’.

‘Ziua Internaţională a Democraţiei ne oferă ocazia de a reconfirma – individual şi colectiv – ataşamentul profund faţă de valorile democratice şi faţă de promovarea acestora la nivel internaţional. După cum am afirmat de multe ori, democraţia nu este un marş triumfal, ci un maraton. Un maraton de adaptabilitate, de rezistenţă şi un angajament de a lucra împreună – un maraton pe care putem să îl câştigăm doar împreună’, a spus Aurescu.

Potrivit acestuia, pandemia de COVID-19 a declanşat una dintre cele mai severe crize globale, din punct de vedere social, economic şi politic. În acest context, atitudini anti-democratice s-au făcut simţite, iar tendinţe exacerbate de pandemia de COVID-19, precum regresul democraţiei în unele părţi ale lumii, au supus rezilienţa democraţiilor unui adevărat test.

Politica externă a României promovează susţinut aceste priorităţi. Creşterea rezilienţei oferă premisele necesare pentru ca democraţia să continue să joace rolul de infrastructură critică a societăţilor moderne şi prospere, mai spune ministrul.

‘Despre toate aceste provocări şi oportunităţi voi discuta împreună cu omologii mei în cadrul celei de-a zecea conferinţe ministeriale a Comunităţii Democraţiilor, pe care o voi găzdui, în calitate de Preşedinţie română a acestui for, săptămâna viitoare, pe 22 septembrie 2021, la New York, în marja săptămânii de nivel înalt a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Evenimentul va aborda tema ‘Democraţie şi rezilienţă: obiective comune’ şi va prilejui un schimb de opinii care va contribui la promovarea principiilor şi valorilor democratice la nivel global, precum şi la consolidarea rezilienţei democratice’, a conchis Bogdan Aurescu.

Sursa: AGERPRESS