AcasăStiri generaleBotoşani: Clacă pentru reconstruirea primei şcoli publice din mediul rural din zona...

Botoşani: Clacă pentru reconstruirea primei şcoli publice din mediul rural din zona Moldovei

Prima şcoală publică din mediul rural înfiinţată în Moldova va fi reconstruită în baza unui proiect derulat de Asociaţia Nord şi Primăria oraşului Darabani.

Asociaţia Nord a decis să organizeze o clacă pentru reconstruirea şcolii, iar primii voluntari au demarat, vineri, cu prilejul Festivalului Zilele Nordului, lucrările de săpare a fundaţiei. Şcoala va fi refăcută pe vechiul amplasament respectându-se în totalitate dimensiunile acesteia şi arhitectura veche.

‘Nouă ni se pare un lucru firesc. Istoria trebuie respectată şi promovată. Vrem să dăm un exemplu pentru Nord, pentru Moldova despre cum ar trebui tratat patrimoniul. Vedem în reconstrucţia primei şcoli şi o ocazie foarte bună de educaţie de patrimoniu pentru studenţii la arhitectură din România de azi, care, practic, sunt invitaţii noştri să participe la acest atelier, să lucreze cu meşterii locali şi cu arhitecţii experimentaţi pentru a învăţa tehnicile tradiţionale de construcţie. Nu în ultimul rând, e o mare ocazie să punem pe harta turistică a regiunii un obiectiv care poate să fie într-adevăr special. Nu e puţin lucru să ai în oraşul tău prima şcoală publică rurală din Moldova’, a afirmat preşedintele Asociaţiei Nord, Ştefan Teişanu

Primarul din Darabani, Alin Gârbaci, susţine că a atras în acest proiect angajaţii Primăriei şi voluntari din oraş, pentru a face din vechea şcoală un obiectiv turistic.

‘Este un proiect care a apărut în urma unui parteneriat pe care Primăria oraşului Darabani îl are cu Asociaţia Nord, cu Festivalul Zilele Nordului. Este un proiect deosebit de important pentru tot ce înseamnă trecutul oraşului’, a afirmat primarul Alin Gârbaci.

Prima şcoală din Moldova a fost înfiinţată în anul 1841 de hatmanul Teodor Balş, cel care deţinea, la momentul respectiv, moşiile Darabanilor. Acesta şi-a manifestat influenţa pentru a obţine de la Epitropia şcolilor dreptul de înfiinţare a unităţii de învăţământ, dar şi de a angaja un învăţător.

‘Această şcoală este importantă nu doar pe plan local, ci şi pe plan regional, pentru că a fost prima şcoală din mediul rural, finanţată de stat, din toată Moldova. Ca să educe comunitatea pe care o avea în grijă, a reuşit să convingă conducerea de atunci a Epitropiei şcolilor, echivalentul de astăzi al Ministerului Educaţiei, să finanţeze înfiinţarea unei şcoli pe moşia lui. În 1841 a fost detaşat aici un învăţător, Gheorghe Crudu, care a fost primul învăţător public din zona noastră. La şcoală funcţionau două clase. Elevii erau de vârste foarte, de la şapte- opt ani până la 18 ani. Erau în aceeaşi clase. Am descoperit în arhive componenţa primelor clase şi ceea ce li se preda lor, adică aritmetică, gramatică, religie’, a explicat bibliotecarul Ionel David, cel care a cercetat îndeaproape istoria primei şcoli din Moldova.

Clădirea primei şcoli din Moldova s-a auto-demolat. Ea a fost o perioadă anexă a Spitalului Orăşenesc din Darabani, iar apoi a devenit muzeu, fără însă a fi consolidată

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks