Acasă93Braşov: Centrul pentru minorii cu probleme penale se desfiinţează şi va fi...

Braşov: Centrul pentru minorii cu probleme penale se desfiinţează şi va fi înlocuit de o casă de tip familial

Consiliul Judeţean Braşov a aprobat, în şedinţa de joi, închiderea, începând cu data de 1 decembrie, a centrului Sfântul Stelian din Ghimbav, din structura Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov destinat copiilor cu tulburări de comportament şi celor care săvârşesc fapte penale, dar nu răspund penal şi care, în prezent, găzduieşte 11 minori.

Conform directorului general al DGASPC Braşov, Julieta Gârbacea, închiderea centrului nu înseamnă faptul că aceşti copii nu vor avea o alternativă, în locul acestuia urmând să se înfiinţeze o casă de tip familial, cu 12 locuri.

Ea a explicat pentru AGERPRES că, odată cu intrarea în vigoare a Legii 191/2022 este interzis plasamentul copilului într-un serviciu rezidenţial de tip centru de plasament, actul normativ stipulând că servicii sociale rezidenţiale vor funcţiona în casele de tip familial, centrele de primire în regim de urgenţă, centrele maternale şi apartamentele.

‘Cu alte cuvinte, nu vorbim de o închidere bruscă a centrelor de plasament, ci una care se va realiza treptat, conform planului anual de acţiune, care vizează şi deschiderea altor servicii sociale. La Braşov, pentru cele cinci centre de plasament rămase, sunt în derulare procedurile de închidere, conform acestui plan’, a precizat Julieta Gîrbacea.

Potrivit directorului DGASPC Braşov, pentru fiecare dintre cei 125 de copii din centrele de plasament de la nivelul judeţului Braşov se lucrează la planul de intervenţie specializată, care în funcţie de situaţie poate avea ca finalitate reintegrarea în familie, adopţia sau plasamentul, a mai precizat sursa citată.

Conform documentelor anexă la hotărârea Consiliului Judeţean adoptată joi, personalul de la centrul din Ghimbav va fi transferat la viitoarea casă de tip familial, desfiinţându-se un singur post. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks