Braşov: Primarul Coliban susţine că sursa poluării cu hidrogen sulfurat ar fi depozitul de deşeuri

0
12

Primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, susţine că primul raport al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Braşov, care prezintă date privind poluarea din cartierul Triaj al municipiului reşedinţă, colectate cu noul laborator mobil, confirmă sesizările cetăţenilor privind existenţa periodică a unor mirosuri, iar cel mai probabil cauza acestora ar fi depozitul de deşeuri.

‘Aşteptam aceste date şi acest laborator să fie funcţional încă din perioada 2019-2020, când l-am solicitat Ministerului Mediului. Avem acest laborator acum, care nu face decât să confirme ceea ce ştiam deja. Mirosul este provocat de hidrogenul sulfurat, hidrogen sulfurat asupra căruia autorităţile de mediu încă se întreabă care ar fi cauza, care ar fi sursa. Dar există, de asemenea, un răspuns oficial al Ministerului Mediului care indică drept sursa cea mai probabilă depozitul de deşeuri de la FinEco’, a declarat, marţi, primarul Allen Coliban.

Respectivul document de la Ministerul Mediului datează din 2016 şi reprezintă un răspuns la o solicitare a lui Allen Coliban, adresată pe această temă, în calitate de senator.

Conform datelor măsurate de laboratorul mobil al APM, instalat pe str Filiaşi, în cinci din cele şapte zile de măsurare a calităţii aerului, s-a constatat o depăşire a nivelului maxim în cazul hidrogenului sulfurat, un poluant cu un miros puternic, care afectează atât confortul, cât şi sănătatea braşovenilor, susţine sursa citată.

Coliban a menţionat că aceste măsurători au fost efectuate la solicitarea Primăriei Braşov.

‘Măsurătorile desfăşurate în perioada 7-14 septembrie, la solicitarea noastră şi cu facilitarea municipiului, au arătat 14 depăşiri ale valorilor maxime admise la hidrogen sulfurat. Vorbim de valorile medii orare, depăşiri care ajung să fie trei ori mai mari decât pragul dat de lege şi de normative. În total, din şapte zile, în 5 zile sunt astfel de depăşiri. Impactul asupra sănătăţii pe care îl are hidrogenul sulfurat este unul documentat în literatura de specialitate. Provoacă dureri de cap, ameţeli, iritaţii ale tractului respirator. Toate aceste lucruri ar trebui să îngrijoreze şi să alarmeze Direcţia de Sănătate Publică şi, totodată, să conteste studiile de impact asupra sănătăţii pe care operatorul (FinEco-n.r.) le-a furnizat în cadrul procesului de autorizare’, a mai afirmat primarul Allen Coliban. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: AGERPRESS