Călugării şi preoţii ortodocşi de la Marea Lavră Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev au termen până pe 29 martie să părăsească incinta; zvonurile vorbesc despre o intervenție a „cetățenilor independenți” care să-i evacueze de-acolo pe viețuitori, astfel ca autoritățile să nu poată fi acuzate

0
46

Călugării și preoții de la Marea Lavră din Kiev au până miercuri, 29 martie, să părăsească incinta, acesta fiind termenul limită impus de autoritățile ucrainene, scrie r3media.ro.

Mai precis, este vorba despre preoții și călugării care aparțin Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), structura canonică din țara vecină. Autoritățile ucrainene pretind că înțelegerea contractuală dintre stat și UOC a expirat la 1 ianuarie 2023. De asemenea, autoritățile ucrainene au declarat că vor rezilia, de asemenea, contractul de închiriere pe termen nelimitat al UOC pentru partea rămasă, Lavra inferioară, începând cu 29 martie, acuzând-o de încălcarea termenilor contractului de închiriere.

Din ianuarie, guvernul ucrainean a permis Bisericii Ortodoxe din Ucraina (OCU), structură înființată acum câțiva ani și care se află sub jurisdicția Patriarhiei de Constantinopol, să țină mai multe slujbe religioase în Lavra Pecerska din Kiev.

Neoficial, autoritățile acuză UOC de faptul că s-ar afla în subordinea Patriarhiei Ruse în ciuda faptului că structura bisericească și-a declarat independența față de Moscova după începerea războiului.

Mai mult, de la începerea ostilităților, UOC a oferit peste 180 de tone de ajutor umanitar Armatei Ucrainei. Donațiile au constat inclusiv în mașini, echipamente medicale, medicamente. Toți clericii au donat sânge, iar bisericile au fost deschise pentru refugiați și ca adăposturi aeriene.

Acum două săptămâni, mii de oameni au mărșăluit în semn de solidariate cu clericii și călugării din Mănăstirea Peșterilor (Pecerska). Fără folos. Decizia autorităților a rămas neschimbată.

Deși autoritățile au promis că nu-i vor evacua, cu forța, din mănăstire pe viețuitori – unii aflați acolo din 1988 de la redeschidere! – există șanse mari să existe o confruntare. Zvonurile vorbesc despre o intervenție a „cetățenilor independenți”, care să-i evacueze de-acolo pe viețuitori, astfel ca autoritățile să nu poată fi acuzate.

Articolul Călugării şi preoţii ortodocşi de la Marea Lavră Pecerska (Lavra Peşterilor) din Kiev au termen până pe 29 martie să părăsească incinta; zvonurile vorbesc despre o intervenție a „cetățenilor independenți” care să-i evacueze de-acolo pe viețuitori, astfel ca autoritățile să nu poată fi acuzate apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro