Cameră: Angajatorul nu mai este obligat să plătească primele cinci zile ale concediului medical (proiect)

0
82

Grupul deputaţilor independenţi de dreapta a iniţiat un proiect de lege care modifică Ordonanţa 158/2005 privind concediile medicale şi care prevede, între altele, scutirea angajatorului de a plăti primele cinci zile din concediul medical al angajatului.

‘În primul rând, proiectul de lege ridică obligaţia angajatorului de a plăti primele cinci zile dintr-un concediu medical, în condiţiile în care acelaşi angajator plăteşte contribuţia asiguratorie de muncă de 2,25%, deci livrează statului lunar o sumă de bani din care are tot dreptul să acopere concediul medical integral pentru angajatul lor. A doua modificare pe care o propune proiectul de lege este stabilirea de dobânzi şi penalităţi pentru fiecare zi de întârziere în care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate înţelege să nu-şi respecte obligaţiile de decontare. Astăzi se întârzie şi până la un an la decontarea concediilor medicale. Or, statul cere angajatorilor să fie corecţi şi să-şi plătească toate contribuţiile la timp’, a precizat, marţi, deputatul neafiliat Violeta Alexandru.

Proiectul prevede de asemenea continuarea comunicării între angajator şi CNAS în format online şi cere statului să-şi respecte obligaţiile, reducând termenele până la care are de răspuns fiecărui angajator.

‘În vremurile actuale, în care angajatorii români fac toate eforturile să-şi plătească obligaţiile, a venit momentul ca şi statul să se achite de obligaţii faţă de aceştia, să preia toate costurile din concediile medicale’, a arătat fostul ministru al Muncii.

Proiectul de lege va fi depus în cursul zilei de marţi la Camera Deputaţilor.

Sursa: AGERPRESS