AcasăStiri generaleCamera Deputaţilor a respins 14 proiecte de lege iniţiate în legislatura anterioară

Camera Deputaţilor a respins 14 proiecte de lege iniţiate în legislatura anterioară

Camera Deputaţilor a respins, marţi, 14 proiecte de lege, unele vizând modificări ale Codului fiscal, acordarea unor facilităţi fiscale sau obligativitatea instructajul post-natal.

Deputaţii au respins, astfel, proiectul potrivit căruia contribuabililor persoane fizice şi juridice urma să li se acorde unele facilităţi fiscale, cum ar fi amânarea şi reeşalonare de plăţi. Legea a fost declarată neconstituţională în ansamblul său.

O altă lege respinsă a fost iniţiată de fostul preşedinte PSD Liviu Dragnea şi se referea la modificarea şi completarea Codului fiscal în sensul aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de îngrăşăminte, fertilizatori naturali şi pesticide utilizate în agricultură, seminţe şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi pentru prestările de servicii specifice utilizate în producţia agricolă. Proiectul a fost respins pe motiv că măsurile propuse nu se încadrează în prevederile Legii responsabilităţii fiscal-bugetare nr.69/2010.

A fost respins şi un alt proiect iniţiat de Liviu Dragnea care modifica art.30 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, fiind reexaminat la cererea preşedintelui Klaus Iohannis.

Proiectul de lege privind obligativitatea instructajului post-natal a fost, de asemenea, respins de deputaţi. Proiectul avea ca obiect de reglementare instituirea cadrului legal pentru obligativitatea instruirii în maternităţi a părinţilor sau a tutorilor privind îngrijirea post-natală a copilului, având ca obiectiv reducerea riscului mortalităţii infantile şi a riscurilor de sănătate asociate cu o îngrijire post-natală deficitară.

Alte proiecte respinse se referă la măsuri pentru finanţarea şi implementarea programului ‘Tineri în Parlament’ şi la înfiinţarea Institutului Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă din România – INSPUR.

Deputaţii au respins şi proiectul care modifica legea reformei în domeniul sănătăţii, în sensul reglementării ocupării posturilor vacante de personal sanitar şi personal auxiliar sanitar, prin concurs, organizat pe parcursul întregului an bugetar, inclusiv în perioada care precede aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli, precum şi proiectul pentru completarea Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare în scopul instituirii dreptului operatorilor regionali de a desfăşura activităţile de extragere, producere, îmbuteliere şi distribuire de apă de izvor şi de masă.

Deputaţii au mai respins proiectul de modificare a Codului fiscal, în sensul ca aparţinătorii legali ai persoanelor adulte cu handicap să beneficieze de scutire de la plata impozitului pe clădirea de domiciliu, terenul aferent şi pe autoturism, precum şi proiectul care avea ca obiect de reglementare vânzarea imobilelor sau a spaţiilor aflate în proprietatea privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, închiriate asociaţiilor sau fundaţiilor.

Un alt proiect prevedea că paşaportul simplu care se eliberează, la cerere, cetăţeanului român care şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat, în condiţiile art.34 din Legea nr.248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, făcea dovada identităţii titularului acestuia.

O propunere de modificare a Codului penal în sensul incriminării faptei de a deţine obiecte periculoase, fără drept, în spaţiul public a fost, de asemenea, respinsă.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks