Camera Deputaţilor – Ora Guvernului/ Csoma Botond: UDMR şi-a asumat să avem un sport de performanţă

0
44

Sportul românesc are şi o problemă sistemică şi una managerială, a declarat, luni, în plen, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond.

”Ora Guvernului’ reprezintă un element esenţial al unei democraţii parlamentare, când un ministru este solicitat să vină în faţa Parlamentului. Este bine că vine în faţa Parlamentului şi miniştrii UDMR niciodată n-au dat bir cu fugiţii, au venit când au fost solicitaţi să dea nişte explicaţii în legătură cu activitatea pe care o desfăşoară la minister. Este foarte uşor să cauţi nod în papură, dar să vii cu anumite critici constructive e mai greu. Trebuie să vedem că sportul românesc, văd şi eu, are o problemă sistemică şi una managerială şi nu mă refer la ultimii doi ani, să spun aşa. Putem vedea în ultimii 15 ani că nu mai obţinem medalii la competiţiile internaţionale’, a declarat Csoma Botond, la dezbaterea din plenul Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că nu crede că România are acum copii mai puţin talentaţi, faţă de acum 25 sau 30 de ani.

‘Sigur că este o problemă sistemică care cauzează acest fapt – că obţinem aceste medalii puţine la număr. Şi aici trebuie să facem o analiză, în loc să venim cu atacuri de natură personală. Pe de altă parte, avem un ministru, cred că singurul ministru din istoria României, care a fost şi sportiv de performanţă, care a obţinut singura medalie a României la Jocurile paralimpice. Eu cred că ar trebui să-l preţuim în acest sens, nu să facem atacuri de natură personală şi etnică la adresa ministrului. (…) Cred că cred că avem o problemă sistemică. UDMR-ul şi-a asumat, prin această strategie a sportului, să avem un sport comunitar, să avem sport în educaţie, să avem şi sport de performanţă. Cred că trebuie să ne axăm pe rezolvarea acestor probleme şi noi vom merge în această direcţie’, a transmis deputatul UDMR.

Potrivit acestuia, discuţia legată de legalitate în privinţa acordării unor premii este una ‘pur politicianistă’.

‘Domnul ministru a explicat foarte bine şi foarte clar care sunt procedurile prevăzute de lege privind acordarea acestor premii şi acordarea rentei viagere. (…) Nu cred că trebuie să avem această falsă discuţie de moralitate. Şi îngăduiţi-mi şi mie aşa, la final, să fac şi eu declaraţie politică să le transmit tovarăşilor din ‘epoca de aur’ că avem şi noi o vorbă la noi în Ardeal: ‘Foaie verde ananas/Papagal ai fost, papagal ai rămas!”, a încheiat Csoma Botond.

Deputaţii USR au solicitat ca Eduard Novak să informeze Parlamentul despre ‘mecanismele de la nivelul ministerului care monitorizează, auditează şi previn conflicte de interese în acordarea premiilor şi rentelor viagere privind deciziile în beneficiul propriu sau beneficiul rudelor de gradul I’.

Sursa: AGERPRESS