Cameră/Ministrul Energiei: Proiectul legii offshore aduce securitate energetică; România va deveni jucător pe piaţa gazelor

0
51

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, că proiectul legii offshore asigură securitatea energetică a României, menţionând că, astfel, gazul românesc va fi dat cu prioritate către români.

Camera Deputaţilor a început dezbaterile la proiectul legii offshore.

‘Proiectul aduce, practic, exploatarea gazelor din Marea Neagră. România, în urma adoptării acestui proiect de lege, poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră. Au fost blocate până acum. Ieri, în Comisia de industrii şi servicii reunită cu Comisia de buget-finanţe s-a dat un raport pozitiv şi mulţumesc tuturor colegilor de la PNL, PSD, UDMR, minorităţi, USR, care au votat acest proiect de lege. Proiectul de lege aduce practic stabilitate, predictibilitate, un sistem fiscal prietenos’, a explicat ministrul, la dezbaterea proiectului legii offshore.

El a spus că, în momentul în care această lege va fi aprobată, se va da certitudinea investitorilor că modelul fiscal, redevenţele pe care le vor plăti vor rămâne aceleaşi pe toată perioada acordurilor petroliere.

‘Proiectul asigură securitatea energetică a României prin faptul că statul, Guvernul poate oricând să intervină şi să redirecţioneze gazele către piaţa românească în caz de criză energetică, iar în cazul contractelor bilaterale care se vor încheia Agenţia Naţională a Rezervelor Statului are drept de preempţiune. Asigurăm astfel ca gazul românesc să fie cu prioritate dat către români şi, în urma producţiei din perimetrul Neptun Deep, practic vom avea producţie excedentară. România va deveni un furnizor de securitate regională, un jucător pe piaţa gazelor naturale. Vom deveni independenţi energetic’, a subliniat Virgil Popescu.

Ministrul a criticat faptul că un singur partid nu a votat în comisii proiectul de lege, referindu-se la AUR.

‘Nu pot să nu remarc faptul că ieri, în Comisia de industrii şi servicii, un singur partid a votat împotrivă şi un sigur partid a pus un amendament prin care, practic, poate că a trecut neobservat, voia să crească fiscalitatea acestui proiect de lege, vrea să crească fiscalitatea exploatărilor din Marea Neagră, mai mult decât există în legea actuală. (…) Oare ce să însemne asta? Asta să însemne că doriţi în continuare să nu se poată exploata gazele din Marea Neagră, doriţi în continuare, domnilor, să rămânem dependenţi de gazul rusesc, să ascultaţi în continuare de Kremlin şi de ordinele lui Putin?’, a adăugat Popescu.

Sursa: AGERPRESS