AcasăStiri generaleCele mai noi creaţii din cinematografia maghiară, între 20 şi 27 noiembrie,...

Cele mai noi creaţii din cinematografia maghiară, între 20 şi 27 noiembrie, la Săptămâna Filmului Maghiar

Cele mai noi creaţii din cinematografia maghiară, filme prezentate în ultimii ani premiate la festivaluri internaţionale de film şi care nu au fost proiectate până acum în Bucureşti, vor putea fi văzute între 20 şi 27 noiembrie în cadrul celei de-a 16-a ediţii a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al Institutului Cultural Maghiar la Bucureşti – Institutul Liszt transmis AGERPRES, vernisajul expoziţiei ‘Perspectivă largă – 120 de ani de cinematografie maghiară’, o expoziţie itinerantă a expoziţiei prezentate cu acelaşi titlu în 2021 la Muzeul Ludwig din Budapesta cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la naşterea industriei maghiare de film, va deschide, pe 20 noiembrie, seria evenimentelor.

După vernisarea expoziţiei va fi proiectat un teatru-film istoric muzical al cărui muzică a fost compusă de timişoreanul Cari Tibor, iar ideea filmului se datorează lui Dolhai Attila, solist al Teatrului de Operetă din Budapesta. Musicalul intitulat ‘Loialitate eternă’ (Örök hűség) regizat de Ivanyi Marcell, deţinător al Premiului Palme d’Or, are la bază o autobiografie ce poate fi considerată şi document de epocă.

Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti demarează cu premiera peliculei ‘Jocul’ (A jatszma). În povestea cu spioni, regizată de Fazakas Peter, prezent şi el la premiera filmului în Bucureşti, vor putea fi văzuţi Kulka Janos şi Nagy Zsolt, doi dintre cei mai importanţi actori ai scenelor teatrale maghiare.

În 2015 a fost lansat Programul Incubator al Institutului Naţional de Film din Ungaria cu scopul de a sprijini realizarea lungmetrajelor (min. 70 minute) de debut. Două din pelicule realizate în cadrul acestui program vor fi prezentate publicului bucureştean – ‘Din câte ştiu’ în regia lui Lorincz Nandor şi Nagy Balint. şi ‘Evacuarea’ în regia lui Fazekas Mate.

Tot în cadrul SFM va fi proiectată şi o raritate ca gen în industria maghiară de film, ‘Post Mortem’, un horror regizat de Bergendy Peter.

Apelând la experienţa ei anterioară de documentarist, în primul său lungmetraj intitulat ‘Şase săptămâni’ Szakonyi Noemi Veronika reflectă din punct de vedere psihologic pe o temă sensibilă, adopţia.

Pe 27 noiembrie, în ultima zi a Săptămânii Filmului Maghiar, vor fi proiectate două comedii: ‘Fii tăticul meu!’, regizat de Rohonyi Gabor şi Vekes Csaba, o poveste îmbogăţită cu elemente fantasy despre devenirea de părinte, respectiv comedia romantică ‘Crăciunul’, în regia lui Tiszeker Daniel, în care Zsigmond Emoke, o tânără actriţă foarte promiţătoare îi uimeşte pe spectatori în rolul unei învăţătoare drăguţe şi amabile a cărei zâmbet în sine creează atmosferă de Crăciun.

Pentru cei mai mici dintre spectatorii va fi prezentat filmul de desene animate intitulat ‘Arcuşorii şi… Fie-ce-o-fi’, regizat de Jurik Kristof în baza seriei de cărţi pentru copii scrise de Daniel Andras.

Din selecţia de scurtmetraje fac parte peliculele ‘Triunghi’ regia Engelmann Peter – o dramă pseudo-documentară, ‘1939’ regia Magyari Zsolt şi Benko Claudia, ‘La pândă’ de Karacsony Peter, sau ‘Clima’ de Szabo Marton Istvan.

Înainte de proiecţia blocului de scurtmetraje doritorii vor putea experimenta o plimbare prin castelul în care a fost turnat scurtmetrajul 1939 cu ajutorul unui dispozitiv VR, iar după proiecţia blocului de scurtmetraje regizorii filmului, Magyari Zsolt şi Benko Claudia, vor participa la o sesiune de Q&A.

În programul de filme documentare figurează două creaţii cu tematică legată de Transilvania: ‘Dulcele amar’ realizat de Vargyasi Levente şi T. Banyai Peter, şi ‘Uşa din spate a socialismului’ de Csibi Laszlo. Realizatorii celor două documentare vor fi prezenţi la proiecţiile filmelor lor şi vor povesti mai mult despre tematicile abordate în documentarele lor în cadrul Q&A-urilor de după proiecţii.

Selecţia de filme documentare mai cuprinde două filme portret despre maghiari supertalentaţi, care au dobândit renume mondial în domeniul profesiei lor – ‘În Ochiul Parisului – Brassai’ (Parizs szeme – Brassai) în care regizorul Borsody Istvan oferă un portret detaliat şi autentic al braşoveanului Halasz Gyula care a devenit renumit în Parisul interbelic ca artist fotograf polivalent, novator şi de succes, şi ‘Katinka’ de Palinkas Norbert.

Borsody Istvan va fi prezent la Bucureşti şi va povesti despre legăturile sale cu fotograful Brassai.

Ediţia a 16-a a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti va face parte din programul Cinema Muzeul Ţăranului dedicat Lunii Filmului European.

Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti se desfăşoară şi anul acesta la Cinema Muzeul Ţăranului, respectiv la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti.

Filmele sunt subtitrate în limba română.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks