AcasăStiri generaleCGMB: Anumite proiecte de utilitate publică vor putea fi implementate în baza...

CGMB: Anumite proiecte de utilitate publică vor putea fi implementate în baza PUZ-urilor de sector suspendate

Consiliul General al Capitalei a adus miercuri o serie de modificări la proiectele prin care au fost suspendate PUZ-urile coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6, astfel încât aceste prevederi să nu se aplice unor obiective de interes naţional sau din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi justiţiei.

Astfel, amendamentul susţinut de grupurile USR PLUS şi PNL prevede că nu se aplică suspendarea PUZ-urilor de sector pentru obiectivele publice a căror realizare presupune executarea lucrărilor de utilitate publică prevăzute limitativ în legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, precum şi pentru obiectivele de investiţii publice din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi justiţiei.

Alte modificări aduse proiectelor iniţiale prevăd că pe durata suspendării PUZ-urilor de sector, documentaţiile de urbanism (PUD, PUZ şi PUG) aprobate anterior şi ulterior acestora îşi păstrează valabilitatea, în limita perioadei de valabilitate pentru care au fost emise şi în măsura în care nu au fast modificate sau anulate prin hotărâri ale instanţelor sau prin documentaţii de urbanism, altele decât PUZ-urile coordonatoare de sector.

Autorizaţiile de construire/desfiinţare aflate în procedură de emitere şi pentru care certificatul de urbanism pentru autorizare a fost emis în baza PUZ-urilor coordonatoare de sector vor fi emise în temeiul acestor PUZ-uri.

Preşedintele Asociaţiei pentru Dreptul Urbanismului, Alexandru Pânişoară, a intervenit în cadrul şedinţei, apreciind că, în urma deciziei CGMB din luna februarie de a suspenda PUZ-urile coordonatoare de sector, ar fi fost ‘blocată activitatea de urbanism’ la nivelul Capitalei. El a reproşat şi faptul că proiectele de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a CGMB nu au fost supuse dezbaterii publice şi a a anunţat că va cere anularea lor în instanţă.

Liderul grupului PSD, Aurelian Bădulescu, a opinat că perioada de un an, prevăzută pentru suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sector, ar trebui scurtată.

‘Cred că ar trebui acea suspendare, domnule primar, să căutaţi să tăiaţi din acel an pe care vi l-aţi propus şi să ne spuneţi în ce direcţie vreţi să mergem cu ele. Adică, ce trebuie să schimbăm ca să putem să readucem la normal autorizarea la nivelul Municipiului Bucureşti. (…) Cred că trebuie să începeţi să deveniţi compatibil cu solicitările celor care – unul îşi face un bloc mai mare, unul îşi face un bloc mai mic şi să începem să lucrăm astfel încât să nu atragem ulterior răspunderea personală’, a spus el.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat marţi că PMB a câştigat 12 procese intentate de către ‘ONG-uri paravan’ împotriva hotărârilor prin care, în luna februarie, au fost suspendate PUZ-urile coordonatoare de sector pentru o perioadă de un an.

Nicuşor Dan a declarat că susţine dezvoltarea oraşului, dar a apreciat că în ultimii ani această dezvoltare a fost una ‘speculativă’ şi că ‘apogeul’ acestei ‘dezvoltări speculative’ l-au constituit PUZ-urile coordonatoare de sector.

‘Degeaba faci o sută de lucrări de infrastructură, dacă dai drumul la construirea haotică în oraş. Construirea aceea haotică îţi va anula toate lucrările de infrastructură pe care le-ai făcut’, a spus edilul.

Pe 26 februarie, CGMB a aprobat cinci hotărâri în baza cărora PUZ-urile coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 au fost suspendate pentru o perioadă de un an.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks