CGMB: Suma pentru exproprierea Hanului Solacolu, diminuată cu un milion de lei

0
317

Consilierii municipali au adoptat, vineri, în unanimitate, o serie de modificări aduse proiectului care prevede exproprierea Hanului Solacolu, din Calea Moşilor nr. 134.

Astfel, suma prevăzută iniţial pentru realizarea procedurilor de expropriere urmează să fie diminuată de la 5,6 milioane lei la 4,5 milioane lei.

Banii vor fi viraţi din bugetul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, până la data de 31 decembrie 2021, într-un cont bancar deschis pe numele expropriatorului, la dispoziţia proprietarilor.

Este vorba despre o clădire monument istoric aflată în proprietate privată, unde PMB doreşte să efectueze lucrări de conservare şi protejare în vederea realizării proiectului de utilitate publică ‘Spaţiul Cultural Municipal’.

Imobilul este compus din construcţii în suprafaţă totală de 977 mp şi teren în suprafaţă de 1.538 mp.

Ulterior finalizării procedurilor de transfer al dreptului de proprietate, imobilul va fi transmis în administrarea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, pe perioada lucrărilor de punere în siguranţă, consolidare, conservare şi protejare.

În referatul de aprobare se reaminteşte că pe 23 aprilie 2019 CGMB a adoptat hotărârea nr. 214 privind declanşarea procedurii de expropriere, în vederea efectuării lucrărilor de conservare şi protejare aferente proiectului de utilitate publică ‘Spaţiul Cultural Municipal’. La momentul respectiv a fost aprobată suma de 5.682.410 lei ca despăgubire, prin raportare la expertizele întocmite şi actualizate pentru anul 2019 de Camera Notarilor Publici.

Din cauza creditelor bugetare insuficiente, sumele datorate cu titlu de despăgubire nu au fost alocate, iar exproprierea nu s-a realizat. Pe de altă parte, conform Legii nr. 255/2010, a fost necesară actualizarea sumelor datorate ca despăgubire, prin raportare la expertizele întocmite şi actualizate pentru anul 2021 de Camera Notarilor Publici.

‘În aplicarea dispoziţiilor legale referite, a fost întocmit de către un expert autorizat ANEVAR în evaluarea proprietăţilor imobiliare un nou raport global de evaluare iar suma de bani estimată iniţial pentru realizarea procedurilor de expropriere trebuie modificată de la 5.682.410,81 lei la 4.550.763,12 lei’, prevede documentul.

Sursa: AGERPRESS