Cîţu: Ministrul Finanţelor nu a prezentat o variantă de buget; nu sunt poziţii antagonice

0
249

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, marţi, că ministrul de Finanţe nu a prezentat încă în şedinţa coaliţiei de guvernare o variantă de buget, subliniind că nu există poziţii ‘antagonice’.

‘Pentru anul viitor, pe ESA trebuie să avem un deficit de 6,2 pe creştere de deficit de 5,84, ele sunt legate. Dacă nu ai un deficit 5,84 pe cash nu poţi să ai un deficit pe ESA de 6,2. Vom vedea care este valoarea pe buget. Nu avem încă o variantă de buget, aşa că nu putem să discutăm. (…) Ministrul nu a prezentat o variantă de buget ieri. Aşa am crezut, dar nu a venit cu varianta de buget. Aşteptăm. Poate, dacă este astăzi’, a spus Cîţu, la Senat.

El a susţinut că nu există poziţii ‘antagonice’ cu PSD cu privire la bugetul pe anul viitor.

‘Nu sunt niciun fel de poziţii antagonice. Ne-am asumat şi această reducere a deficitului bugetar, nu este un lucru pe care noi l-am scos aşa dintr-o cutie, nu. Este o strategie pe care am discutat-o cu Comisia Europeană, cu partenerii internaţionali, o strategie care a fost acceptată şi a fost premiată de agenţiile de rating prin creşterea perspectivei de la negativ la stabil. Aceste lucruri le-am făcut, ele sunt acolo’, a afirmat Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, în cazul deficitului bugetar se pot face mai multe lucruri, iar Ministerul de Finanţe să găsească resurse suplimentare de venit sau să crească colectarea.

‘Anul trecut, faţă de începutul anului când estimam că luăm banii din arieratele din 2020, veniturile la buget sunt mai mari faţă de începutul anului cu 20 miliarde lei, faţă de anul trecut, de 2020, sunt mai mari cu aproape 52 de miliarde de lei. Conformarea voluntară a crescut şi nici nu am crescut taxele. Deci, se poate. Din e-facturare avem venituri suplimentare, avem poate dividende de la companii în special de energie, deci sunt surse suplimentare de venituri’, a explicat liderul PNL.

O şedinţă a coaliţiei de guvernare urmează să aibă loc marţi, la ora 15,00.

Sursa: AGERPRESS