Acasă55Ciucă: Obiectivul Guvernului este să atragă investiţii de două miliarde de euro...

Ciucă: Obiectivul Guvernului este să atragă investiţii de două miliarde de euro în sectorul bateriilor în următorii ani

Obiectivul Guvernului este să atragă investiţii de două miliarde de euro în sectorul bateriilor în următorii ani, a declarat, joi, prim-ministrul Nicolae Ciucă, după ce a participat la semnarea unui memorandum de înţelegere cu EIT InnoEnergy.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Memorandumul de înţelegere a fost încheiat între Guvern, prin ministerele Economiei şi Educaţiei, şi EIT InnoEnergy, cel mai activ investitor în domeniul energiei sustenabile şi unul dintre cei mai mari investitori în domeniul tehnologiilor climatice, susţinut de Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT), instituţie a UE.

‘Guvernul României este orientat spre dezvoltare, inclusiv în proiecte legate de economia circulară care pot atrage investiţii şi genera noi locuri de muncă. Obiectivul nostru este să atragem investiţii de cel puţin două miliarde de euro în sectorul bateriilor în următorii cinci ani, iar semnarea acordului cu EIT InnoEnergy este un pas în această direcţie. Dorim să pregătim forţa de muncă în sectorul bateriilor pentru a atrage mai uşor investiţii. Expertiza de care vom beneficia şi intrarea în Academia Alianţei Europene pentru Baterii (EBA) sunt importante oportunităţi şi pentru universităţi precum cele din Petroşani, Piteşti, Craiova sau Galaţi, care pot folosi un curriculum european de pregătire’, a afirmat premierul, citat în comunicat.

Potrivit lui Diego Pavia, CEO EIT InnoEnergy, până în 2025, proiectele legate de baterii vor crea între trei şi patru milioane de locuri de muncă directe şi indirecte, ceea ce înseamnă că aproximativ 800.000 de lucrători din Europa vor fi recalificaţi şi perfecţionaţi cu expertiză specifică.

‘Este nevoie de un efort considerabil şi sunt încântat de faptul că Academia EBA a reuşit să răspundă cu succes nevoilor de formare în ţări precum Franţa, Spania, Ungaria, iar acum şi România. Pentru a crea o lume mai sustenabilă, îmbunătăţind în acelaşi timp securitatea energetică europeană, trebuie să construim capacităţile, competenţele şi investiţiile în inovare care să ne permită să realizăm acest lucru’, a subliniat Pavia, conform comunicatului Guvernului.

Colaborarea cu EIT InnoEnergy vizează realizarea şi implementarea unei strategii naţionale pentru baterii, aliniată la nevoile şi oportunităţile lanţului valoric european, care va activa ecosistemul românesc în domeniu, promovând o dezvoltare accelerata a acestuia, se arată în comunicat.

‘Pentru a depăşi deficitul de competenţe existente în acest domeniu, Memorandumul de Înţelegere conturează angajamentul de a crea o nouă reţea de formare şi educaţie care va perfecţiona sau recalifica aproximativ 20.000 de persoane în acest domeniu, în următorii patru ani. Academia Alianţei Europene pentru Baterii (EBA) – un program de referinţă conceput pentru a perfecţiona forţa de muncă din întregul lanţ valoric european al bateriilor – va fi lansată în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziţie justă (Dolj, Gorj, Mureş, Hunedoara, Prahova şi Galaţi). În plus, se vor forma parteneriate cu mai multe universităţi din România pentru a introduce noi programe de licenţă şi masterat pentru studenţi’, a explicat Guvernul.

Memorandumul de înţelegere va promova, de asemenea, utilizarea platformei de investiţii în afaceri, unică pentru principalele părţi interesate de accelerarea proiectelor în domeniul bateriilor. Un grup de lucru desemnat de Guvernul României va fi activat pentru a lucra cu părţile instituţionale interesate, în timp ce EIT InnoEnergy va sprijini cu resurse, schimb de cunoştinţe şi bune practici învăţate din istoria sa bogată în promovarea inovării durabile în întreaga Europă.

Potrivit datelor furnizate de Guvern, EIT InnoEnergy, recunoscut la nivel mondial ca fiind cel mai activ investitor în domeniul energiei sustenabile şi unul dintre cei mai mari investitori în domeniul tehnologiilor climatice şi al energiei regenerabile în 2020, sprijină inovaţiile într-o varietate de domenii. Printre acestea se numără stocarea energiei, transportul şi mobilitatea, energia regenerabilă şi clădirile şi oraşele durabile. Ecosistemul său de încredere este format din peste 500 de parteneri.

‘Cele 300 de companii din portofoliu sunt pe cale să genereze venituri de 72,8 miliarde de euro şi să economisească anual 1,1G de tone de CO2e până în 2030. EIT InnoEnergy este motorul a trei iniţiative europene strategice, respectiv Alianţa Europeană pentru Baterii (EBA), Centrul European de Accelerare a Hidrogenului Verde (EGHAC) şi Iniţiativa Solară Europeană (ESI). Înfiinţat în 2010 şi sprijinit de Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT), EIT InnoEnergy are birouri în Europa şi în SUA’, se precizează în comunicat.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks