Concert ‘Omagiu Stelian Olariu’ – vineri, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

0
312

Concertul ‘Omagiu Stelian Olariu’, dedicat memoriei celui care a fost dirijorul cu cea mai lungă activitate artistică, susţinută timp de 55 de ani pe prima scenă lirică a ţării, va avea loc vineri, începând cu ora 18,30, pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al ONB transmis, marţi, AGERPRES, concertul va fi interpretat de Corul Operei Naţionale Bucureşti, acompaniat la pian de Sabin Orbulescu, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Daniel Jinga.

Îşi dau concursul criticii muzicali Luminiţa Arvunescu, Oltea Şerban-Pârâu şi Costin Popa.

Biletele se pot achiziţiona de pe http://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

‘Şi pentru că ne dorim să rămânem sănătoşi, vă invităm să consultaţi regulamentul de participare la spectacole disponibil pe site-ul instituţiei, în link-ul: https://operanb.ro/regulament-de-participare-la-spectacole/’, precizează ONB.

Alături de alte instituţii de presă, AGERPRES este partener media al evenimentului.

Stelian Olariu a urmat cursuri de vioară la Timişoara, apoi a fost student al Conservatorului de Stat din Timişoara. În 1950 a venit la Bucureşti pentru a studia pedagogie şi dirijat coral la Conservatorul ‘Ciprian Porumbescu’.

După absolvire, a fost repartizat la Palatul Copiilor (Palatul Pionierilor), unde a înfiinţat Corul de Copii al Palatului, pe care l-a condus până în 1966.

În anul 1956 a înfiinţat Corul Studenţilor la Casa de Cultură a Studenţilor din Bucureşti.

Şase ani mai târziu a fost numit asistent-maestru de cor la Opera Naţională Bucureşti, unde a colaborat cu dirijorul corului, Gheorghe Kulibin. Din anul 1963, după decesul maestrului Kulibin, Stelian Olariu a preluat conducerea Corului Operei ca maestru de cor, funcţie pe care a deţinut-o până s-a stins din viaţă, la 29 ianuarie 2017.

Ca maestru de cor, a pregătit peste 120 de titluri de operă, operetă şi vocal-simfonic şi a participat la evenimente muzicale de excepţie în ţară şi străinătate. A participat la peste 8.000 de spectacole de operă (numai la Opera Naţională Bucureşti) şi a întreprins turnee în ţări precum Franţa, Germania, Anglia, Italia, Elveţia, Spania, Olanda, Belgia, Austria, Ungaria, Grecia, fosta Iugoslavie, Bulgaria, Rusia, Japonia, Thailanda.

Corul Operei Naţionale Bucureşti a făcut, sub îndrumarea sa, şi înregistrări ale unor titluri importante, precum ‘Oedipe’ de George Enescu, ‘Tosca’ de Giacomo Puccini, ‘La traviata’ ‘Rigoletto’, ‘Il trovatore’ de Giuseppe Verdi şi ‘La Boheme’ de Giacomo Puccini.

Sursa: AGERPRESS