AcasăStiri generaleConducerea Primăriei Buzău, invitată în Franţa în urma câştigării concursului 'Oraşe durabile'

Conducerea Primăriei Buzău, invitată în Franţa în urma câştigării concursului ‘Oraşe durabile’

O echipă a Primăriei Buzău, condusă de primarul Constantin Toma, se află săptămâna aceasta în Franţa pentru a vizita localităţi considerate modele de dezvoltare durabilă, deplasarea fiind făcută la invitaţia Ambasadei Franţei în România în urma câştigării concursului ‘Oraşe durabile’ .

‘Din 14 noiembrie sunt în Franţa împreună cu o echipă din Primăria Buzău, la invitaţia Ambasadei Franţei în România. Aşa cum am mai anunţat, Primăria Buzău a câştigat premiul I la competiţia ,,Oraşe durabile’, ţinută de Ambasada Franţei cu oraşele mari din România, premiul înmânat de Excelenţa Sa, doamna Ambasador Laurence Auer, constând şi într-o vizită de lucru, atât la Paris şi un oraş în apropiere, Issy-les-Moulineaux, dar şi în oraşul Tours (…) Prima întâlnire a fost la Ministerul Tranziţiei Ecologice, cu sediul în Arche de la Defense, unde conducerea ministerului ne-a prezentat politica guvernului francez în ceea ce priveşte tranziţia la economia circulară. Proiectul nostru de ,,şcoală circulară’ a fost apreciat şi ni s-a vorbit mult despre ecocartiere. Am cerut detalii, iar partea franceză ne-a asigurat că ne va sprijini în demersul nostru de a realiza un asemenea proiect şi la Buzău’ , menţionează primarul Constantin Toma, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Acesta mai notează că în cursul acestei săptămâni a vizitat Issy-les-Moulineaux, un ‘oraş model în tranziţia eco’ şi a fost prezent la cea de-a 103-a ediţie a Congresului Primarilor, organizat de Asociaţia Primarilor din Franţa (AMF), unde a văzut o expoziţie cu echipamente şi servicii de înaltă tehnologie ce se pot fi utilizate în oraşele moderne.

‘Ca preşedinte executiv al Asociaţiei Municipiilor din România, m-am întâlnit şi cu conducătorii AMF şi reprezentanţii Ministerului pentru Europa şi Afacerilor Străine, pentru organizarea unui forum a primarilor din Franţa şi România, anul viitor, în luna martie, la Braşov. Am cules multe idei şi sunt convins că vom putea aplica o parte din ele şi la Buzău’ , a mai scris acesta.

Edilul aminteşte, de asemenea, că a avut o întâlnire cu ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, iar joi şi vineri membrii echipei Primăriei municipiului Buzău vor vizita oraşul Tours, aflat pe Valea Loarei, un model în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă.

Luna trecută, municipiul Buzău a obţinut locul I în cadrul concursului ‘Oraşul durabil 2021’ la categoria ‘judeţe şi oraşe mari’, cu un proiect ce vizează implementarea unor măsuri de economie circulară la Şcoala Gimnazială nr. 11 din localitate, respectiv reducerea consumului de energie prin panouri solare şi pompe de căldură, reutilizarea apei de ploaie, dezvoltarea de spaţii de permacultură şi reciclarea deşeurilor.

În cadrul concursului, la care s-au înscris 16 autorităţi locale din ţară, au mai fost premiate municipiul Sibiu, locul al doilea cu un proiect de reabilitare a clădirilor istorice, localitatea Ghelinţa din judeţul Covasna, premiul I la categoria ‘oraşe şi municipii de dimensiuni medii’ cu proiectul ‘Bioenergy Village’ dezvoltat între 2016 şi 2019, care a inclus construirea unui sistem de încălzire bazat pe deşeuri vegetale (biomasă) şi localitatea Isaccea din judeţul Tulcea, care a obţinut premiul al doilea pentru planul de punere în valoare a cetăţii Noviodunum.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks