Consiliul Local Braşov a respins iniţiativa primarului Coliban de a cumpăra terenul Fabricii de Zahăr Bod

0
278

Consiliul Local Braşov a respins, vineri, iniţiativa primarului Allen Coliban de a achiziţiona un teren de 30 de hectare aparţinând Fabricii de Zahăr Bod, aflată în prezent în faliment, care va fi scos la licitaţie şi pe care edilul braşovean a propus realizarea unui parc industrial.

Edilul USR PLUS le-a spus consilierilor, întruniţi în şedinţă de îndată, că municipalitatea a primit de la bugetul de stat 10 milioane de lei, pe care trebuie să-i cheltuie până la sfârşitul anului şi le-a propus participarea la licitaţia pentru achiziţionarea terenului în vederea realizării, ulterior, a unui parc industrial.

Coliban a subliniat că investiţia este în zona metropolitană, la doar câteva sute de metri de limita municipiului şi, practic, terenul urmează să fie cumpărat de la statul român şi nu de la o entitate privată, astfel că municipalitatea braşoveană ‘nu va îmbogăţi pe nimeni’.

Totodată, el a subliniat că preţul de pornire al licitaţiei este de aproximativ 3 milioane de euro, adică 2 euro/mp, mult mai scăzut decât al terenurilor din municipiul Braşov.

În ce priveşte preţul final pe care ar urma să-l plătească Primăria Braşov, primarul USR PLUS le-a transmis consilierilor că nu poate să dezvăluie această informaţie ca să nu facă publică strategia cu care doreşte să participe la licitaţie şi să influenţeze eventualii ceilalţi participanţi.

Consilierul PSD Lucian Pătraşcu a remarcat că acest proiect reprezintă ‘o noutate în istoria Primăriei Braşov’, referindu-se la faptul că, până în prezent, municipalitatea nu a dorit să investească într-o altă unitate administrativ-teritorială, şi a subliniat că toate taxele – plătite de CL Braşov şi impozitele ce revin administraţiei locale – vor reveni Primăriei Bod.

La rândul său, viceprimarul liberal Sebastian Rusu a atras atenţia asupra unei scrisori transmisă de Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă, care susţin că închiderea definitivă a fabricii va avea un impact negativ asupra fermelor din Bod şi, în general asupra dezvoltării întregii zone.

‘Această investiţie, în această etapă şi cu aceste date, nu consider că ar trebui să reprezinte prioritatea municipiului Braşov’, a afirmat Rusu.

‘Văd că nu vreţi să cumpărăm o fabrică gratis’, le-a spus primarul Coliban consilierilor.

‘Un clasic în viaţă mi-a spus mie că gratis este cel mai scump’, i-a replicat viceprimarul liberal.

Proiectul de hotărâre a fost respins, întrunind doar 13 voturi ‘pentru’ dintr-un total de 27 de voturi.

Sursa: AGERPRESS