Coronavirus/Ţările de Jos:Premierul denunţă acte de ‘violenţă pură’ din partea unor ‘idioţi’,după degenerarea manifestaţiilor antirestricţii

0
325

Premierul olandez Mark Rutte a denunţat luni în faţa presei actele de ‘violenţă pură’ venite din partea unor ‘idioţi’, o referire la manifestaţiile împotriva noilor restricţii anticoronavirus decise de guvernul său şi care au fost însoţite de violenţe, relatează AFP.

‘Ceea ce am văzut în acest weekend e violenţă pură’, a spus Rute, adăugând că nu va ‘accepta niciodată ca nişte idioţi’ să manifeste violenţă împotriva forţelor de ordine ‘sub pretextul că sunt nemulţumiţi’ din cauza restricţiilor sanitare.

Duminică, în a treia seară consecutiv, în Ţările de Jos au izbucnit tulburări în contextul protestelor antirestricţii, numărul arestărilor în aceste trei zile ridicându-se la 145, potrivit media şi poliţiei.

‘Sunt pure explozii de violenţă îndreptate împotriva poliţiştilor noştri, împotriva pompierilor noştri, împotriva celor de pe ambulanţe, nu au nimic de-a face cu o manifestaţie’, a insistat Rutte, citat de RTL Nieuws. ‘Poliţia şi justiţia vor face totul ca cei aflaţi în spatele acestor lucruri să dea socoteală’, a asigurat el.

Premierul a menţionat că îşi dă ‘seama că sunt multe tensiuni în societate pentru că ne confruntăm de atâta vreme cu mizeria coronavirusului’. ‘Ca prim-ministru şi liberal, voi lupta mereu să poată avea loc manifestaţii în această ţară, în cadrul democraţiei noastre, a statului nostru de drept, dar nu voi accepta niciodată ca nişte idioţi să recurgă la violenţă pură împotriva celor prezenţi pe teren în fiecare zi pentru a asigura securitatea ţării, sub pretextul că sunt nemulţumiţi’, a spus Rutte.

Tulburările vin după ce săptămâna trecută în ţară a fost instaurat un lockdown parţial pe fondul creşterii infectărilor cu noul coronavirus, restricţiile vizând în special sectorul restauraţiei, care trebuie să închidă la ora 8 seara. Vineri, la Rotterdam, patru manifestanţi au fost răniţi de glonţ după ce poliţia a deschis focul, conform ultimelor estimări. Sâmbătă seara, la Haga, cinci poliţişti au fost răniţi în ciocniri cu manifestanţi care au aruncat pietre şi artificii şi au incendiat biciclete.

Sursa: AGERPRESS