AcasăStiri generaleCoronavirus:Vaccinarea lentă şi creşterea vertiginoasă a infectărilor creează în Brazilia un teren...

Coronavirus:Vaccinarea lentă şi creşterea vertiginoasă a infectărilor creează în Brazilia un teren favorabil apariţiei variantelor mai rezistente

Pe lângă varianta P.1 din Manaus şi P.2 din Rio de Janeiro, cercetătorii studiază apariţia şi a altor variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 în Brazilia şi avertizează asupra posibilităţii ca unele să fie mai rezistente dacă va continua actualul ritm vertiginos al contaminărilor în această ţară şi campania de vaccinare nu se intensifică, notează luni agenţia EFE.

Incidenţa înaltă asociată unei rate reduse a vaccinării ameninţă să transforme Brazilia într-un ”hambar” al noilor tulpini ale virusului care a provocat până în prezent în această ţară peste 370.000 de decese din circa 14 milioane de infectări.

Datele Fundaţiei Oswaldo Cruz (Fiocruz), centru de cercetare medicală de referinţă în America Latină, arată că în Brazilia au fost detectate 92 din cele peste 900 de variante ale coronavirusului descrise până în prezent în întreaga lume de la începutul pandemiei.

Dintre aceste 92, cel puţin două sunt de origine braziliană şi au fost evidenţiate pe plan internaţional, respectiv variantele P.1 şi. P.2, iar o a a treia, care s-ar putea numi P.4, este în curs de investigare, între timp numele P.3 fiind dat unei variante descoperite în Filipine.

Varianta cea mai preocupantă este P.1, cea descoperită la sfârşitul anului trecut în oraşul Manaus şi care este suspectată că a provocat acest ”tsunami” de infectări şi decese pe care-l cunoaşte în prezent Brazilia. Varianta P.1 are 17 mutaţii diferite şi poate fi invulnerabilă în faţa anticorpilor generaţi de o infecţie anterioară cu SARS-CoV-2.

Variantă deja prezentă în 52 de ţări, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a inclus P.1 în grupul ”variantelor de îngrijorare”, în care se mai regăsesc varianta britanică (B.1.1.7) şi cea sud-africană (B.1.351). Există şi un alt grup, cu ”variante de interes”, mai puţin alarmante, în care se regăseşte şi P.2, identificată iniţial la Rio de Janeiro.

Cercetători de la Institutul de Ştiinţe Biologice al Universităţii din Minas Gerais (UFMG) investighează acum o altă posibilă nouă variantă detectată la Belo Horizonte. ”Din 85 de mostre, în două dintre ele am observat un ansamblu de variaţii care nu coincid cu nimic din ce s-a descris anterior”, explică profesorul Renan Pedra, coordonatorul investigaţiei. Din cele 18 mutaţii ale acestei variante, şase sunt în proteina Spike, prin care coronavirusul se ataşează celulelor umane.

Dar specialiştii avertizează deocamdată asupra creşterii foarte puternice a cazurilor de infectare cu varianta P.1, căreia îi sunt atribuite în prezent peste 90% din infectări în Brazilia. ”Teama pe care o avem este ca P.1 să dezvolte acum mutaţii rezistente la vaccin”, semnalează José Eduardo Levi, cercetător la Institutul de Medicină Tropicală la Universitatea din Sao Paulo (USP), deşi nimeni nu a detectat încă ”mutaţii adiţionale ale P.1”, dar există totuşi unele suspiciuni.

Incidenţa ridicată a coronavirusului în Brazilia, cu o medie de circa 65.000 de noi cazuri pe zi, împreună cu lentoarea campaniei de vaccinare creează un ”scenariu ideal” pentru apariţia unor astfel de mutaţii, aşadar ”perspectiva este foarte rea şi ne temem de ce se va întâmpla cu cei vaccinaţi care se infectează cu P.1”, subliniază cercetătorul brazilian.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks