Acasă93Covasna: Avarii ale sistemului de canalizare din cauza deşeurilor aruncate de cetăţeni

Covasna: Avarii ale sistemului de canalizare din cauza deşeurilor aruncate de cetăţeni

Conducerea operatorului regional Gospodărie Comunală Sfântu Gheorghe afirmă că multe dintre avariile înregistrate în sistemele de canalizare pe care le administrează sunt provocate de cetăţeni, care aruncă în toalete tot felul de deşeuri, cum ar fi materiale textile sau resturi alimentare.

‘Se întâmplă tot mai des ca pompele de canalizare să sufere avarii majore ca urmare a faptului că locuitorii aruncă în toalete deşeurile care ar trebui să ajungă la gunoi. Pe lângă pompa avariată din cauza unor portocale aruncate în urmă cu câteva luni în canalizarea din localitatea Sântionlunca, angajaţii Gospodărie Comunală SA colectează frecvent cantităţi importante de materiale textile, bucăţi de lemn, blană de animale şi resturi de alimente. (…) Locuitorii se plâng de faptul că scurgerea toaletei nu mai funcţionează cum trebuie sau canalizarea se revarsă în stradă. Deşeurile aruncate la voia întâmplării duc la scurtcircuitarea electropompelor’, au menţionat reprezentanţii conducerii societăţii, marţi, într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, uneori, remedierea acestor blocaje necesită spargerea asfaltului, deoarece unele firme care au reparat drumurile au asfaltat şi gurile de canalizare.

‘În astfel de situaţii, utilizăm detectoare şi hărţi, iar dacă este necesar, facem şi o inspecţie video, pentru a depista unde este problema, unde duce conducta’, a declarat directorul societăţii, Kozsokar Attila.

Acesta a mai spus că, în timpul unor astfel de intervenţii, adesea sunt descoperite şi conducte care nu figurează în niciun plan, fiind vorba despre racordări ilegale la reţeaua de canalizare.

‘Sunt multe necunoscute în subteran. Exista pe vremuri şi o practică în rândul unor proprietari ai caselor de locuit, de a ‘aranja’ să fie racordaţi la reţeaua de canalizare şi de evacuare a apelor pluviale. (…) Aceste conducte sunt în curs de a fi eliminate, majoritatea sunt vechi de zeci de ani, în cadrul unor lucrări viitoare. Între anii ’70 şi ’90, lucrările au fost făcute astfel încât apele pluviale şi cele menajere ajungeau în aceeaşi reţea. Această problemă afectează în principal municipiul Sfântu Gheorghe, dar nu numai. Problema este una de mediu: apa de ploaie nu necesită tratare sau purificare, însă apa menajeră da. Acolo unde au avut loc renovări, le-am separat pe cele două, dar nu aş îndrăzni să bag mâna în foc că nu mai există astfel de suprapuneri în reţeaua veche’, a mai spus directorul societăţii.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks