Acasă93Covasna: Doar 19 locuri de muncă pentru elevi şi studenţi pe timpul...

Covasna: Doar 19 locuri de muncă pentru elevi şi studenţi pe timpul verii, majoritatea ca muncitori necalificaţi

Doar patru firme din judeţul Covasna şi-au manifestat disponibilitatea de a angaja elevi şi studenţi pe timpul verii, anunţând 19 locuri de muncă vacante la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM).

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat, miercuri, că majoritatea locurilor de muncă sunt de muncitori necalificaţi.

‘Sunt patru societăţi comerciale care au solicitat să angajeze elevi sau studenţi în domeniile construcţii, confecţii, turism şi producţie ca ambalator manual şi muncitori necalificaţi. Asta este solicitarea, deci nici măcar nu se pune problema ca să li se solicite o anumită formă de pregătire profesională (…) 19 locuri de muncă sunt disponibile pentru aceştia în momentul de faţă, fiind în curs de ocupare’, a declarat Kelemen Tibor.

Acesta a menţionat că există tendinţa în rândul patronilor de firme să îşi angajeze copiii pe timpul vacanţei de vară.

‘Tendinţa aceasta nu este de criticat, (…) decât să-i dea tăticul bani, ca să stea acasă, mai bine îl pune la muncă şi îl şi plăteşte (…) Prin încrucişare ar fi mult mai frumos, adică copilul meu să se ducă la firma prietenului meu şi prietenul meu să îşi dea copilul la mine (…) Oricum, faptul că trebuie să se trezească dimineaţa şi trebuie să se ducă la serviciu, să stea şapte ore şi să aibă o activitate, indiferent că este de lipit etichete, chiar este un exemplu de bună practică şi ar trebui promovat în toate domeniile. Este foarte bine să vadă unde lucrează părinţii şi, pe baza acelei relaţii cu părinţii, să vadă cum sunt trataţi, iar respectul pentru munca respectivă să le crească şi lor respectul faţă de banii pe care părinţii îi alocă la sfârşit de săptămână pentru o îngheţată sau o bucată de ciocolată’, a mai spus directorul instituţiei.

Potrivit legii, angajatorii care încadrează în muncă elevi sau studenţi pe perioada vacanţei pot beneficia de un stimulent financiar lunar în valoare de 300 de lei acordat din bugetul de stat, pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariu se suportă de către angajator din fonduri proprii. În cazul tinerilor sub 18 ani, contractul individual de muncă se încheie cu durata de 7 ore pe zi şi se consideră normă întreagă.

‘Nu este obligatoriu ca angajatorul să ceară subvenţie, ceea ce este obligatoriu e să anunţe locurile de muncă disponibile, să comunice ocuparea acestora şi, nu în ultimul rând, să încheie un contract de muncă, pentru că e obligatoriu contractul de muncă, şi să îl remunereze corespunzător’, a mai spus Kelemen Tibor. AGERPRES / (A – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks