Crucea Roşie Română a inaugurat Centrul de Promovare a Sănătăţii din Iaşi

0
32

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, în parteneriat cu filiala de Cruce Roşie Iaşi şi Crucea Roşie Franceză, a inaugurat Centrul de Promovare a Sănătăţii, un proiect dedicat cetăţenilor ucraineni stabiliţi temporar în Iaşi, cât şi persoanelor vulnerabile din comunitate.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, Centrul de Promovare a Sănătăţii din Iaşi oferă acces gratuit la servicii de medicină generală şi pediatrie, consiliere psihologică şi activităţi psihosociale.

De asemenea, beneficiarii centrului vor fi îndrumaţi în sistemul medical public şi privat din România pentru continuarea investigaţiilor, iar Crucea Roşie Română va oferi asistenţă financiară pentru cazurile vulnerabile care necesită investigaţii medicale suplimentare şi medicamente.

Totodată, se va asigura transportul la unităţi medicale pentru persoane cu dizabilităţi sau pentru cei cu condiţii severe, astfel încât, toţi cei care au cu adevărat nevoie să beneficieze de sprijin.

Directoarea Filialei de Cruce Roşie Iaşi, Andra Barbarie, a declarat că, de la escaladarea conflictului din Ucraina, această organizaţie a fost implicată într-un efort zilnic de susţinere a cetăţenilor ucraineni care au tranzitat judeţul Iaşi sau au ales să locuiască temporar aici, iar inaugurarea Centrului de Promovare a Sănătăţii reprezintă o completare esenţială a paletei de servicii oferite acestei categorii de persoane vulnerabile.

‘În cadrul acestui proiect, ne angajăm să facilităm accesul la sănătate al cetăţenilor ucraineni, cât şi pentru cei nevoiaşi din comunitatea locală. Mulţumesc partenerilor noştri, Crucea Roşie Franceză şi Societatea Naţională de Cruce Roşie din România pentru încrederea pe care ne-o oferă prin înfiinţarea acestui Centru în judeţul nostru”, a declarat Andra Barbarie, citată în comunicatul de presă.

La rândul său, Raluca Buzea, manager Programe de Sănătate în Crucea Roşie Română, a punctat faptul că accesul la servicii de sănătate este una din marile provocări cu care se confruntă cetăţenii ucraineni refugiaţi în România.

‘Una dintre cele mai mari provocări semnalate de cetăţenii ucraineni refugiaţi în România este accesul la serviciile de sănătate. Mai ales atunci când apar primele simptome ale unei boli, blocajul lingvistic şi lipsa unui medic de familie, fac foarte dificil accesul cetăţenilor ucraineni la serviciile medicale. Centrul de Promovare a Sănătăţii din Iaşi este a patra unitate socio-medicală pe care o deschidem în România. Experienţa de până acum ne-a arătat că acesta reprezintă mult mai mult decât o simplă facilitate medicală, el este o punte de solidaritate între oamenii din comunitate care se conectează în dorinţa comună de a crea un viitor sustenabil pentru sănătatea tuturor”, a declarat Raluca Buzea, manager Programe de Sănătate, în Crucea Roşie Română, citată în acelaşi comunicat.

Centrul de Promovare a Sănătăţii din Iaşi este situat pe str. Bulevardul Chimiei nr. 12 şi funcţionează de luni până vineri, de la 8,00 la 17,00, iar accesul se face pe bază de programare telefonică la numărul +40740723359817.

Sursa citată a mai arătat că Centrul de Promovare a Sănătăţii ‘este o componentă esenţială a unui proiect vast ce implică inaugurarea a şase centre de promovare a sănătăţii, alături de implementarea unei Caravane de Sănătate mobile care va parcurge 14 judeţe din ţară pentru a oferi servicii medicale gratuite’. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: AGERPRESS