Cseke Attila: 2,39 de miliarde de lei la rectificarea bugetară pentru dezvoltare

0
318

Fonduri, în valoare totală de 2,39 miliarde de lei, pentru investiţii locale şi de interes naţional, locuinţe sociale şi sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii, au fost aprobate, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, în şedinţa de marţi a Guvernului, în care Executivul a realizat rectificarea bugetară, a anunţat ministrul Cseke Attila.

Potrivit acestuia, Ministerul Dezvoltării a primit 200 de milioane de lei pentru investiţii majore, derulate prin Compania Naţională de Investiţii aflată sub autoritatea MDLPA. Totodată, ministerul va putea cheltui, pentru investiţiile locale, finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, 2 miliarde de lei, în acest an, execuţia bugetară a Ministerului Dezvoltării pentru aceste două programe fiind de 100%.

‘Ministerul Dezvoltării a utilizat toate resursele financiare pe care le-a avut la dispoziţie pentru aceste investiţii, de aceea a fost nevoie de suplimentarea fondurilor la rectificarea bugetară’, a arătat Cseke Attila, potrivit unui comunicat al MDLPA.

El a adăugat că rectificarea prevede şi credite de angajament în valoare de 3 miliarde de lei pentru investiţiile finanţate prin PNDL, peste alocarea de 2 miliarde de lei.

În acest an, încă vor putea fi semnate contracte de finanţare în cadrul programului Anghel Saligny, adoptat recent, care prevede construcţia şi modernizarea reţelelor de apă, canalizare, gaze şi drumuri. Au fost aprobate credite de angajament, în valoare de 3 miliarde de lei, pentru acest program de investiţii, menţionează sursa citată.

‘Ministerul Dezvoltării va finaliza în curând normele de aplicare pentru acest program de investiţii, iar cererile de finanţare pot fi depuse şi aprobate încă în acest an datorită rectificării bugetare care conţine fondurile necesare aferente. Adoptarea programului de investiţii Anghel Saligny, înainte de rectificarea bugetară, a fost necesară pentru că astfel am avut posibilitatea de a aloca şi fonduri pentru acest program’, a anunţat Cseke Attila.

El a adăugat că Ministerul Dezvoltării alocă, conform rectificării bugetare, 750 de milioane de lei pentru supracontractarea cererilor de finanţare depuse de întreprinderile mici şi mijlocii, prin Programul Operaţional Regional. Astfel, antreprenorii care au depus cereri, dar nu au primit finanţare din cauza fondului epuizat, pot acum accesa fonduri pentru dezvoltarea întreprinderilor.

‘Ministerul va putea construi locuinţe sociale. Bugetul prevăzut prin rectificare, în acest sens, este de 30 de milioane de lei. Totodată, 1,6 miliarde de lei credite de angajament au fost aprobate pentru acoperirea costurilor mărite aferente materialelor de construcţii, în cazul proiectelor finanţate de MDLPA’, a mai precizat ministrul Cseke Attila.

Sursa: AGERPRESS