Acasă55Cseke Attila: Programul 'Anghel Saligny' se va axa pe racordarea la apă,...

Cseke Attila: Programul ‘Anghel Saligny’ se va axa pe racordarea la apă, canalizare şi gaze naturale şi pe infrastructura rutieră

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat miercuri că programul naţional de investiţii ‘Anghel Saligny’ se va axa doar pe racordarea la sistemul de apă şi canalizare, la gaze naturale şi pe îmbunătăţirea infrastructurii rutiere.

‘Unul dintre proiectele de ordonanţă de urgenţă pe care l-am pus astăzi în transparenţă publică este cel pentru aprobarea programului naţional de investiţii ‘Anghel Saligny’. Acesta îşi propune să vină cu o abordare concertată pe trei mari domenii de investiţii, pe trei domenii la care populaţia României are dreptul de a avea acces: vorbim de accesul la sisteme de apă şi canalizare, vorbim de racordarea la sistemul de gaze naturale şi despre îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, adică drumuri de interes local şi de interes judeţean. Vreau să vă dau câteva cifre oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, justificând necesitatea acestui program ambiţios de investiţii, care se va desfăşura strict pe aceste domenii. În ceea ce priveşte sistemul de apă şi canalizare, astăzi, în România, 29% din unităţile administrativ-teritoriale nu au acces la reţeaua de apă, asta însemnând că 71% au, deci 2.271 de UAT-uri din 3.181, fără consiliile judeţene şi sectoarele municipiului Bucureşti’, a spus Cseke Attila într-o conferinţă de presă.

Ministrul a adăugat că 57% din unităţile administrativ-teritoriale nu au reţea de canalizare proprie.

‘În ceea ce priveşte racordarea populaţiei la reţeaua de gaze naturale, 70% din UAT-uri nu dispun de reţele de gaze naturale, iar 30% dispun, acestea fiind 955 ca şi număr. În ce priveşte sistemul de drumuri, sunt nemodernizate în România 20.000 de kilometri de drumuri judeţene, reprezentând 57% din reţeaua de drumuri judeţene. Peste 27.000 de kilometri de drumuri comunale, reprezentând 80% din total, nu sunt modernizate la standardele de astăzi. Drept pentru care, în corelarea finanţărilor pe fonduri europene care vor urma în perioada următoare, Ministerul Dezvoltării propune acest program de investiţii pentru a răspunde acestor nevoi importante ale comunităţilor locale de a se dezvolta pe aceste trei paliere importante’, a spus ministrul.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks