Într-o ediție transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a analizat modul în care elitele europene reacționează la schimbările politice aduse de administrația Trump, scrie gandul.ro.
Într-un peisaj politic și ideologic dominat de vechi structuri, schimbările de paradigmă sunt întâmpinate cu rezistență. Dan Dungaciu explică modul în care fostele elite comunică împotriva noilor curente politice și cum Donald Trump reprezintă viitorul, nu trecutul.
„Oamenii ăștia care imediat s-au iritat la discursul lui Vance, au stat în umbra discursului și învățăturilor înțelepciunii viziunii Soros asupra lumii, fără să cârtească nimeni. Aia când îmi spuneau că lumea trebuie să arate așa, așa, așa, așa, curcubeul trebuie să fie pe ambasadă. Atitudinea față de lume trebuie să fie asta. Minoritățile au totdeauna dreptate. Majoritățile au totdeauna defecțiuni. Majoritățile sunt periculoase. Minoritățile sunt bune. Domnule, când auzeai asemenea tipuri de discursuri, nu puteai să ai o reacție negativă.”, afirmă acesta.
Dungaciu a explicat că în Europa încă nu s-a produs o schimbare reală de direcție politică. Cei care au comunicat într-un anumit stil înainte de administrația Trump sunt în continuare cei care domină instituțiile și mass-media. Aceștia promovează un discurs care nu reflectă schimbările profunde din politica internațională.
„Discrepanța este pentru că, mă rog, comunicatorii din spațiul european, din sud-est și din Europa Centrală, în general, sunt cei care erau comunicatorii unui alt tip de regim. Asta e singura diferență. La putere astăzi, în zona asta, sunt oamenii formați înainte de Donald Trump. Și ei comunică împotriva lui Donald Trump”, explică el.
Analistul subliniază că, deși narativa dominantă în Europa încearcă să-l prezinte pe Trump ca pe o relicvă a trecutului, realitatea este alta. Noile direcții politice sunt dictate de curentele pe care le-a inițiat acesta, în timp ce vechile elite refuză să recunoască schimbarea.
„Ei sunt, de fapt, trecutul și Donald Trump reprezintă viitorul. Nu e invers. Nu ei sunt viitorul și Donald Trump trecutul. E invers. Deci ăștia sunt vechiul regim, ca să zic așa. Doar că ei sunt în instituții, nu i-a scos nimeni de acolo. Ei înseamnă instituții, înseamnă comunicare publică. Aici e diferența de fapt”, spune sociologul.
Dungaciu susține că în Europa nu s-a produs încă o realiniere la noile realități politice din Statele Unite. De aceea, mesajele promovate în spațiul public european nu reflectă schimbările care au loc la nivel global.
„Ei au rămas, de fapt, pe poziție. A venit Donald Trump. În Europa încă nu s-a schimbat nimic. Adică nu s-a făcut redimensionarea sau, dacă vreți, sincronizarea, cum le tot place să spună, cu noua Americă.”, afirmă acesta.
În final, Dungaciu a subliniat importanța unor voci precum cea a lui JD Vance, care să atragă atenția asupra problemelor din actuala ordine globală. În opinia sa, astfel de perspective trebuie luate în considerare pentru a înțelege realitatea politică în schimbare.
„Și atunci sigur apare această discrepanță, ei fiind mai prezenți în spațiul public și având poziții de comunicare mult mai, mă rog, impozante, transmit mesajul ca și cum ăla ar fi normalitatea, și ăla nu este. De-asta ai nevoie de vocea lui Vance să spună: ‘Băi, aveți grijă că e o defecțiune acolo.’ Pentru că pe Vance trebuie să îl iei în considerare.”, conchide invitatul.
Articolul Dan Dungaciu: „Liderii europeni actuali reprezintă trecutul, Administraţia Trump ne arată viitorul; nu e invers, adică Trump trecutul şi ei viitorul” apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro