Deputatul Cătălin Manea (Partida Romilor): România trece printr-o criză politică şi sanitară fără precedent

0
301

România trece printr-o criză politică şi sanitară fără precedent, a declarat vineri, în cadrul Congresului UDMR, deputatul Cătălin-Zamfir Manea, reprezentantul Asociaţia Partida Romilor ‘Pro-Europa’ în Parlament.

‘Traversăm un moment nu foarte fericit pentru ţară, pentru România: trecem printr-o criză politică fără precedent. (…) România trece printr-o criză sanitară de asemenea fără precedent şi, nu în ultimul rând, aş putea spune că românii şi populaţia acestei ţări se confruntă de departe cu cele mai mari probleme din ultimii 10 ani. (…) În opinia mea, legea consumatorului vulnerabil nu va putea proteja în timp util populaţia ţării şi consumatorii vulnerabili. Eu cred că, din păcate, va trebui să redefinim această noţiune de consumator vulnerabil’, a afirmat Cătălin Manea.

El a amintit că, la fel ca minoritatea maghiară sau alte minorităţi, minoritatea romă nu este una exotică, ‘aşa cum spun unii’, ci o minoritate istorică, prima atestare documentară pe teritoriul României fiind în anul 1385.

‘Minoritatea romă a pus umărul de-a lungul secolelor la construcţia şi la desăvârşirea acestui popor. (…) În momentul de faţă sunt peste 60.000 de gospodării sau aşa-numite aşezări informale locuite de romi, care trăiesc în condiţii similare cu cele din Evul Mediu. (..) Consider că Guvenul României şi întreaga clasă politică trebuie să facă dovada unei maturităţi politice, după 31 de ani de democraţie post-decembristă, să acţioneze echitabil, iar actul guvernării ar trebui exercitat întotdeauna în beneficiul cetăţenilor şi niciodată în detrimentul acestora. Minoritatea romă merită, după 31 de ani, şi n-ar fi un privilegiu sau un efort consistent din partea Guvernului, a clasei politice, să aibă în sfârşit un muzeu al minorităţii rome, un centru cultural al minorităţii rome’, a adăugat deputatul.

Cătălin Manea a făcut totodată un apel către premierul Florin Cîţu, prezent la Congresul UDMR, ‘să demareze cumva procedurile pentru aprobarea celui mai important document de politică publică al Guvernului României, respectiv Strategia de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome, document care a expirat la jumătatea lunii decembrie’.

El a mai atras atenţia că politicile publice ar trebui să aibă în vedere de acum înainte familia.

‘Iar dacă în centrul familiei vom pune ca valoare supremă copilul, copiii noştri, pentru că ei sunt viitorul nostru şi pentru ei trebuie să luptăm, vă spun că toate acţiunile, toate măsurile şi toate politicile publice care vor fi elaborate şi ulterior implementate vor avea succes. Familia trebuie să stea în centrul tuturor acţiunilor noastre. (…) UDMR de departe a fost cel mai credibil şi cel mai serios partener al nostru, deja rezultatele în regiunea aceasta – Centru şi Nord-Vest – s-au văzut încă de anul trecut’, a menţionat parlamentarul.

Sursa: AGERPRESS