AcasăStiri generaleDIICOT: În laboratorul clandestin descoperit în Bacău se puteau produce peste un...

DIICOT: În laboratorul clandestin descoperit în Bacău se puteau produce peste un milion de doze de anabolizante

Laboratorul clandestin descoperit de procurorii DIICOT în judeţul Bacău a avut pe stoc produse şi substanţe active suficiente pentru producerea a peste un milion de doze de anabolizante (sub formă de comprimate, fiole, flacoane sau pulberi).

DIICOT a anunţat rezultatele percheziţiilor efectuate joi în cazul primului laborator clandestin de produse anabolizante descoperit în România.

Astfel, în urma descinderilor în România şi Republica Moldova, au fost descoperite şi ridicate 340.000 de comprimate conţinând diverse substanţe, 20.000 de flacoane cu doze multiple de substanţe, 28.000 de fiole, 433 de seringi, 8.500 de etichete, 6,5 kilograme de pulberi active, 46 litri de substanţe active lichide şi 100 kilograme de celuloză microcristalină.

De asemenea, au fost ridicate sumele de 47.000 euro, 42.000 lei, 193.000 lei moldoveneşti, 15.800 USD, precum şi 8 ceasuri de lux, 2 cristale (posibil pietre preţioase), 5 autoturisme, 2 portofele de criptomonede offline, 25 telefoane mobile şi 17 carduri bancare.

Din activităţi a rezultat faptul că gruparea care a înfiinţat laboratorul a avut pe stoc produse şi substanţe active suficiente pentru producerea a peste un milion de doze de anabolizante (sub formă de comprimate, fiole, flacoane sau pulberi).

În cauză s-a reţinut că mai mulţi cetăţeni cu dublă cetăţenie română/moldovenească au constituit, în a doua jumătate a anului 2021, un grup infracţional organizat specializat în fabricarea de produse care conţin substanţe dopante cu grad de mare risc.

Această grupare era condusă de un absolvent al facultăţii de farmacie din Republica Moldova.

Profitând de modificările aduse Legii nr.104/ 2008 în anul 2021, gruparea şi-a intensificat activitatea, sens în care a înfiinţat un laborator clandestin de fabricare a produselor care conţin substanţe dopante cu grad de mare risc, situat pe raza judeţului Bacău.

Precursorii necesari fabricării produselor conţinând substanţe dopante cu grad de mare risc au fost introduşi în România prin intermediul unor colete expediate din China.

După primirea substanţei active, membrii grupării au fabricat produsele în laboratorul clandestin, după care au expediat produsele finite consumatorilor de astfel de substanţe de pe teritoriul României şi al Uniunii Europene.

Din actele de urmărire penală rezultă faptul că, începând cu a doua jumătate a anului 2021, gruparea a expediat colete în urma cărora au obţinut suma de cel puţin 1.000.000 euro, sumă care a fost investită în bunuri aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

În acest caz, au fost reţinute 11 persoane, care vor fi duse în faţa unui judecător de drepturi şi libertăţi cu propunere de luare a măsurii arestării preventive.

DIICOT precizează că, în anul 2022, autorităţile române şi moldoveneşti au încheiat, prin intermediul EUROJUST, un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, pentru documentarea şi destructurarea acestei grupări transfrontaliere.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks