Dîncu: Aderarea la NATO a adus României cea mai solidă garanţie de securitate din istoria ţării

0
80

Aderarea la Alianţa Nord-Atlantică a adus României cea mai solidă garanţie de securitate din istoria ţării, ca membru al celei mai puternice alianţe politico-militare din lume, a afirmat ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.

‘Aderarea, în urmă cu 18 ani, la Alianţa Nord-Atlantică a adus României cea mai solidă garanţie de securitate din istoria ţării. Suntem astăzi membri ai celei mai puternice alianţe politico-militare din lume, fapt deosebit de important având în vedere contextul de securitate actual. Fiind o comunitate bazată pe valori precum libertate, democraţie şi stat de drept, NATO a generat transformări profunde în societatea românească. Astfel, aprilie 2004 rămâne în istoria ţării drept momentul în care a fost arborat, pentru prima dată, drapelul românesc la sediul NATO, momentul în care românii au înţeles conceptul de apărare colectivă, înscris în tratatul fondator al Alianţei: ‘Toţi pentru unu, unul pentru toţi!”, a declarat Vasile Dîncu, duminică, la Cluj, la ceremonia dedicată Zilei NATO.

Potrivit acestuia, această expresie este cu atât mai plină de semnificaţii în această perioadă, în care vedem în fiecare zi efectele unui război nemilos care se desfăşoară atât de aproape de graniţele României.

‘Aderarea la NATO a adus cu sine schimbări importante şi la nivelul organismului militar. Avem, astăzi, o armată profesionistă, experimentată, care şi-a exersat capacităţile în misiuni în teatrele de operaţii. Mai mult decât atât, militarii români operează astăzi pe baza unor proceduri şi concepte moderne de conducere a acţiunilor militare, ce se menţin la un nivel de interoperabilitate optim prin numeroase exerciţii şi aplicaţii organizate în format aliat. Încă de la invadarea Crimeei de către Federaţia Rusă, în anul 2014, România a susţinut importanţa geostrategică pentru NATO a regiunii extinse a Mării Negre propunând, în mod constant, măsuri pentru întărirea flancului estic. Iar Alianţa a răspuns, de fiecare dată, favorabil, astfel că beneficiem astăzi în România de o arhitectură de securitate completă şi permanentă, pornind de la Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova, continuând cu Divizia Multinaţională Sud-Est de la Bucureşti şi terminând cu Corpul Multinaţional Sud-Est de la Sibiu’, a afirmat ministrul Apărării.

Vasile Dîncu a reiterat faptul că România are nevoie de capabilităţi militare credibile, cu o înzestrare adecvată şi militari bine pregătiţi.

‘NATO se poate baza, în continuare, pe România în eforturile comune de dezvoltare a apărării strategice. În acelaşi timp, NATO reprezintă pentru România cea mai puternică garanţie de securitate pe care ne putem baza în vremuri cum, din păcate, sunt cele pe care le trăim acum. NATO este România, România este NATO!’, a conchis ministrul Dîncu.

Ministrul Apărării Naţionale a participat, duminică, la ceremonia militară care a avut loc la sediul comandamentului Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’ din Cluj-Napoca, cu ocazia Zilei NATO.

Sursa: AGERPRESS